PRIMELE VACCINURI, PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI

0
331

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 ar  putea ajunge în România, până la sfârșitul anului, acestea urmând să fie administrate imediat după livrare. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că imunizarea ar putea începe între Craciun și Revelion. Cele două companii producătoare de vaccin, BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în condițiile în care e nevoie de două doze pentru imunizare.

De altfel, această tranșă va fi una simbolică, ea fiind distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de Comisia Europeana. Începând cu luna ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru prima luna a anului viitor țara noastră ar trebui să primească, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane.

Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta. Medicul Valeriu Gheorghiță a mai spus că, cel târziu astăzi, va exista o listă finală cu centrele de vaccinare din România. Grupurile prioritare pentru imunizarea împotriva COVID-19, stabilite în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, sunt, în ordine, personalul din domeniul sănătății, personalul din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV2 si personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

România își propune să vaccineze 60%-70% din populație – în jur de 13 milioane de români – împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare. Specialiștii spun că dacă acest lucru se va reuși, doar atunci vom putea vorbi de începutul sfârșitului pandemiei și odată cu acesta am putea să ne întoarcem treptat la o viață normală. Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi voluntară și gratuită. Primele țări din Europa care a demarat campania de vaccinare împotriva Covid 19 este Marea Britanie, iar ulterior s-a început imunizarea și peste ocean, în Statele Unite ale Americii și Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 56 = 60