CE NOUTĂȚI ADUCE ANUL 2021 MEDIULUI DE AFACERI?

0
412

Anul viitor aduce o serie de noutăți, importante de altfel, mediului de afaceri. Potrivit avocatnet.ro, este vorba despre o serie de raportări care se fac, în premieră, chiar din primele luni ale anului, o schimbare de optică în domeniul caselor de marcat, dar și o listă foarte lungă de modificări fiscale ce afectează cam toți contribuabilii. Sub semnul întrebării stă însă, momentan, soarta salariului minim pe 2021.

Sute de modificări fiscale

  • un nou termen pentru declarația unică (cel din martie oricum nu a fost niciodată respectat),
  • consolidarea fiscală la impozitul pe profit,
  • completări la regimul fiscal la leasing, taxare diferită a indemnizațiilor de vacanță,
  • noi tipuri de ajutoare netaxabile de la angajator,
  • modificarea modului cum se face stabilirea rezidenței fiscale pentru firmele străine,
  • schimbări la inspecțiile fiscale și controalele antifraudă,
  • nulitate pentru actele fiscale întocmite cu nerespectarea legii,
  • soluționarea contestațiilor fiscale de către Finanțe, nu de către Fisc,
  • garantarea de către PFA-uri a datoriilor ce exced patrimoniului afacerii cu bunurile personale și multe altele.

Subiectul caselor de marcat

Guvernul a eliminat contravenția aferentă de pe lista celor iertate la prima abatere (mecanismul legii prevenirii) și contribuabilii vor fi sancționați, din 8 ianuarie, de la prima abatere. Asta înseamnă că firmele care nu au înlocuit vechile aparate riscă, din prima, amenzi între 8.000 și 10.000 de lei, plus suspendarea activității.

Ianuarie-februarie 2021: primele raportări DAC6 – Directiva europeană privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal a fost implementată și la nivelul legislației noastre fiscale și prevede că aranjamentele transfrontaliere ce cuprind cel puțin unul dintre semnele distinctive enumerate în anexa Directivei trebuie raportate către autorități. Cei obligați să raporteze sunt intermediarii (de exemplu, consultanții, avocații etc.), definiți în Directivă ca fiind persoanele care proiectează, comercializează, organizează, pun la dispoziție în vederea implementării, gestionează implementarea respectivelor aranjamente transfrontaliere sau care oferă asistență în legătură cu acțiunile menționate.

Primele raportări de anul viitor se fac: în 28 februarie 2021 pentru aranjamentele al căror prim pas în implementare a fost efectuat în perioada 25 iunie 2018 – 30 iunie 2020 și în 31 ianuarie 2021 pentru aranjamentele raportabile puse la dispoziție în vederea implementării, pregătite pentru implementare sau al căror prim pas în implementare este făcut în perioada în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020.

Salariul minim

La acest moment, dat fiind că avem un Guvern rămas fără premier (demisionar), dar și că trebuie să se instaleze unul nou ca urmare a alegerilor parlamentare, nu putem spune cu siguranță dacă la 1 ianuarie vom avea un nou salariu minim sau nu.

Se acordă, în continuare, ajutoare de stat pe fondul epidemiei COVID-19

 Potrivit OUG nr. 211/2020, se acordă până la 30 iunie 2021, subvenția pentru șomaj tehnic și indemnizația pentru profesioniștii cu activitatea oprită. Kurzarbeit, de asemenea, va începe cel mai probabil să dea roade pentru firmele care aplică mecanismul abia de anul viitor (avem o lege cu condiții noi de acordare a indemnizației, precum și o nouă procedură de obținere). În orice caz, sprijinul e programat și el să se acorde până la finele lui iunie anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 78 = 80