PROGRAMELE NAȚIONALE DE SĂNĂTATE VALABILE ÎN 2020, PRELUNGITE PÂNĂ LA 31 MARTIE 2021

0
415

Un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății prevede că termenul de aplicare a programelor naționale de sănătate aprobate pentru acest anurmează să fie prelungit de guvern până la 31 martie 2021, ca urmare a întârzierii elaborării bugetului de stat pe anul viitor. În acest context, se va asigura continuitatea activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate derulate în prezent, preîntâmpinându-se apariția unor disfuncționalități majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive și curative.

În prezent, derularea programelor naționale de sănătate se realizează în baza hotărârii de guvern 155/2017, cu modificările ulterioare, și a normelor tehnice de aplicare a acestora, însă aceste acte normative sunt valabile doar până la data de 31 decembrie 2020. Programele naționale de sănătate asigură pacienților din România tratament din fonduri publice. După valoarea alocată și după numărul de pacienți, cele mai importante programe sunt cele pentru cancer, diabet și dializă.

Programele naţionale de sănătate se derulează de către Ministerul Sănătăţii (programele naţionale de sănătate publică) și de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (programele naţionale de sănătate curative), potrivit legislației în vigoare. În 2019 și 2020, termenele de aplicare a programelor naționale de sănătate din 2017-2018 au fost prelungite de mai multe ori de către fostul și actualul guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + = 13