STUDIU: TRANSPLANTUL, SINGURA SPERANȚĂ PENTRU PACIENȚII CU PLĂMÂNII AFECTAȚI DE COVID-19

0
441

Un nou studiu efectuat de către cercetătorii din Chicago arată că în unele cazuri, COVID-19 poate provoca leziuni pulmonare atât de grave, încât pacienții au nevoie de un transplant pulmonar pentru a supraviețui, acesta fiind singura speranță. Ei au descoperit că celule unice – numite celule epiteliale KRT17 – în țesutul pulmonar al pacienților cu COVID-19 cu leziuni ireversibile.

Aceste celule au fost găsite și la pacienții cu fibroză pulmonară în stadiu final. Descoperirile, primele de acest fel pe această temă, au fost publicate pe 30 noiembrie în Science Translational Medicine. Până în prezent, opt pacienți cu COVID-19 au beneficiat de transplanturi pulmonare duble la Northwestern Medicine.

Medicii specialiști pneumologi spun că este alarmant faptul că boala COVID-19 poate deteriora atât de grav plămânii încât transplantul de plămâni – un tratament „rezervat pentru foarte puțini pacienți” – devine necesar. Potrivit acestora, plămânii atacați de COVID-19 au prezentat asemănări izbitoare cu plămânii pacienților cu o afecțiune numită fibroză pulmonară idiopatică”. În această stare, țesutul pulmonar devine gros și rigid, ceea ce face dificilă administrarea de oxigen.

Cercetătorii spun însă că se pot efectua în siguranță transplanturi pulmonare la pacienții cu afecțiuni critice, chiar și la cei care suferă de insuficiență pulmonară din cauza COVID-19 și că în ciuda utilizării medicamentelor care suprimă imunitatea la pacienții cu transplant pulmonar, noul coronavirusul care provoacă COVID-19 nu pare să se mai întoarcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 22 = 30