PROIECT ASF: PREŢ MAI MARE PENTRU POLIŢA RCA, PENTRU ŞOFERII CARE PRODUC ACCIDENTE SOLDATE CU VICTIME

0
400

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să schimbe sistemul de bonus pentru polițele RCA. Mai exact, printr-un proiect de normă pus în dezbatere publică, Autoritatea urmăreşte modificarea sistemului bonus-malus, prin penalizarea celor care au provocat accidente din care au rezultat vătămări corporale sau decese. Totodată, şoferii care nu au înregistrat evenimente vor primi reduceri. Modificarea dorită de Autoritatea de Supraveghere Financiară vizează majorarea primei de asigurare astfel:

  • cu două clase pentru fiecare accident din care au rezultat doar prejudicii materiale;
  • cu patru clase pentru accidentele soldate cu vătămarea sănătăţii şi a integrităţii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.

În Norma nr. 20/2017, pe baza căreia se stabileşte sistemul bonus-malus, scrie avocatnet.ro, este menționat că majorarea primei de asigurare prin penalizarea cu două clase se face pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire, indiferent de severitatea accidentului. Proiectul mai urmăreşte şi bonificarea şoferilor care nu au înregistrat accidente. Astfel, în cazul în care nu au înregistrat daune în anul anterior, şoferii ar urma să beneficieze de o reducere a primei de asigurare prin avansarea în următoarea clasă din cadrul sistemului bonus-malus.

O altă noutate a proiectului o vizează introducerea posibilităţii de completare a formularului de constatare amiabilă de accident printr-o aplicaţie electronică. ASF vrea să clarifice şi condiţiile de menţinere a valabilităţii poliţei RCA în cazul înstrăinării vehiculului, prin vânzare de la persoană fizică la persoană fizică sau prin încetarea contractelor de leasing. Mai exact, dacă un vehicul cu o asigurare obligatorie RCA valabilă este vândut în baza unor acte civile sub semnătură privată, asigurarea rămâne valabilă până la expirarea perioadei de valabilitate înscrisă în contract.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =