PROCEDURA DE ADOPȚIE, SIMPLIFICATĂ

0
466

Familiile care vor să adopte un copil își pot îndeplini mai repede visul de a deveni părinți și de a le oferi acestora un cămin. Asta după ce autoritățile au modificat legea și au simplificat procedurile. O veste bună pentru cei care vor să adopte este aceea că valabilitatea atestatului de adoptator a fost prelungită de la 2  la 5 ani. Sunt prevăzute, de asemenea, și măsuri de debirocratizare în procedura de adopție și alte chestiuni menite să ușureze procedura cât mai mult.

Astfel, pentru ca procedura de adopție să se desfășoare mai repede, copiii vor putea fi declarați adoptabili fără a mai fi cerut acordul rudelor de până la gradul patru. Au fost reduse termenele în care părinții firești majori pot declara că renunță să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului și în care pot reveni asupra deciziei, ceea ce duce la declararea mai rapidă a unui copil ca fiind adoptabil.

Copiii pentru care există solicitări de adopţie din partea unor familii sau persoane atestate rămân adoptabili până la împlinirea vârstei de 18 ani,  și nu până la 14 ani, așa cum era până acum. S-a renunțat, de asemenea, și la legalizarea unor acte necesare în dosarul de adopție. În plus, s-a modificat și modul în care se calculează indemnizația pentru concediul de acomodare, persoanele care adoptă urmând să primească mai mulți bani decât până acum.

Indemnizația lunară aferentă concediului de acomodare se calculează ca  fiind 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani, și  nu în raport cu indicele social de referință, așa cum era până acum. Noua lege care a intrat deja în vigoare stabilește totuși  limite minime și maxime pentru valoarea indemnizației, respectiv aceasta nu poate fi mai mică acum decât valoarea folosită până acum, adică 1.700 de lei, dar nici poate depăși valoarea de 8.500 de lei.

Potrivit specialiștilor, cu cât copiii ajung mai mici într-o familie, cu atât li se măresc șansele să se integreze. Studiile arată însă, că un copil, petrece în medie, 7 ani și jumătate, în sistemul de protecție. Anul acesta, până în septembrie, în România  au fost adoptaţi numai 744 de copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =