PLANTE MEDICINALE PENTRU INFECȚII RESPIRATORII

0
635

Infecțiile respiratorii sunt cele mai comune probleme de sănătate, mai ales în sezonul rece, cauzate de virusuri și bacterii care pătrund în tractul respirator. Trebuie să știi că există mai multe remedii naturale pe bază de plante medicinale, recomandate pentru tratarea acestor infecții.

De ce este importantă sănătatea tractului respirator?

Aparatul respirator are un rol esențial pentru organism – este responsabil cu asigurarea oxigenului necesar respirației. Acesta este alcătuit din căi respiratorii (cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee, bronhii) și plămâni, unde are loc respirația. Tractul respirator este alcătuit din:

În tractul respirator superior este considerat a fi calea respiratorie situată deasupra corzilor vocale și include: nasul, sinusurile, faringele și laringele;

În tractul respirator inferior, care include: traheea, bronhiile, bronhiolele și plămânii.

Infecțiile respiratorii întâlnite cel mai frecvent la tractul respirator superior sunt: amigdalita, faringita, laringita, sinuzita, otita medie, gripa (aceasta afec­tează și tractul respirator inferior) etc. Infecțiile respiratorii cu care se poate confrunta tractul respirator inferior sunt mai severe și sunt: gripa, bronșita, pneumonia, bron­șiolita, tuberculoza (infecție bacteriană a plămânilor).

Cauzele acestor infecții sunt viru­surile sau bacteriile, transmise pe cale aeriană (tuse sau strănut), sau prin atingerea unor suprafețe infectate de către o persoană (clanță, tastatură etc.). În sezonul rece, infecțiile respiratorii sunt cele mai frecvent întâlnite.

Simptomele infecțiilor care afec­tea­ză tractul respirator sunt destul de neplăcute și includ: tuse puternică, dureri în gât, secreții nazale, congestie nazală, strănut, dureri de cap, febră, stare generală de rău etc.

O astfel de infecție te poate împiedi­ca pentru câ­teva zile sau chiar săptămâni să îți desfășori activitățile în mod normal și, în anumite cazuri, se poate agra­va. Tocmai de aceea, sănătatea căilor res­piratorii superioare este foarte im­portantă.

Plante medicinale care contribuie la sănătatea tractului respirator

Pe lângă medicamente, remediile natu­rale pe care le putem folosi cu succes în tratarea infecțiilor tractului respirator sunt plantele medici­nale. Acestea au numeroase pro­­prietăți farmaceutice care le trans­formă în soluții eficiente pentru tratarea unei game largi de afecțiuni.

Ciuboțica Cucului. Se gă­seș­te în zonele de deal și munte și are pro­prietăți terapeutice în tratarea afec­țiunilor respiratorii. Are efecte calmante, antiseptice, emoliente, analgezice și cicatrizante și este recomandată în tratarea bron­șitelor, pneumoniei, în gripă, astm bronșic, tuse, sinuzită, laringită etc.

Cimbru de cultură. Este una dintre cele mai utilizate plante medicinale pentru tratarea a numeroase afecțiuni. Eficiența sa este recunoscută în tratarea afec­țiu­nilor respiratorii precum sinuzite, tuse, astm, bronșite etc., având pro­pri­etăţi calmante, antiseptice şi expectorante.

Floare de tei. Teiul este recunoscut pentru contribuția pe care o are în ameliorarea simptomelor răcelii, gripei, și bronșitei, având efecte antiinflamatoare, calmante, antiseptice, emo­li­ente, favorizând eliminarea tran­s­pirației și scăderea febrei. De ase­menea, are și efect sedativ, reducând stresul, anxietatea, oboseala și insomnia.

Verbina. Este o plantă eficientă atât în tratarea infecțiilor respiratorii, cât și în susținerea sistemului imunitar și în tratarea anumitor afecțiuni neurologice, oboseală cronică etc. Verbina este utilizată ca adjuvant și în tratamentul insomniei, depresiei, anxietății etc., având proprietăți calmante, antinevralgice și tonice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =