ZMEURĂ ROMÂNEASCĂ ÎN PIEȚE, PÂNĂ ÎN DECEMBRIE

0
481

Zmeură românească, aromată şi dulce, mai poate fi găsită în pieţele agroalimentare încă două, cel mult trei săptămâni. Asta doar dacă gerul nu se va instala mai devreme în ţara noastră. La Buzău, o caserolă cu 200 de grame de zmeură, direct de la producător, costă cel puţin 5 lei. Dănuț Panait este unul dintre puținii cultivatori de zmeură care încă recoltează din plantația pe care o deține în comuna Poșta Câlnău. Dacă în timpul verii, zmeura trebuia culeasă zilnic, toamna, frecvența a scăzut. Ziua scurtă, cu soare din ce în ce mai zgârcit, și nopțile reci sunt condiții care modifică radical comportamentul plantelor.

Fermierul din Poșta Câlnău și ajutoarele sale intră de trei ori pe săptămână la cules de zmeură, pentru a livra fructele proaspete și bine coapte la piață, dar și unor cofetării din regiune. Zmeura produsă lângă Buzău provine dintr-un soi rezistent și foarte productiv. Începe să dea rod din primăvară și rezistă până la sfârșitul toamnei, dacă natura este îngăduitoare.

În piața centrală din Buzău, zmeura de toamnă costă cel puțin 25 de lei, kilogramul. Este cu aproximativ zece lei mai scumpă decât în timpul verii, când piața este suprasaturată. Fermierii buzoieni spun că, dacă vremea va fi caldă, chiar și în decembrie am putea mânca zmeură. Surplusul de fructe este folosit la conserve, dulceață și sirop, care, de asemenea, sunt comercializate în piețe sau prin intermediul rețelelor de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 + = 81