90% DIN DEȘEURILE RECICLABILE DIN ROMÂNIA VOR FI COLECTATE ȘI PROCESATE, ÎNCEPÂND CU 1 IANUARIE 2021

0
479

Ministerul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat recent lansarea în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare. Acesta funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață. Sistemul garanție-returnare presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj reciclabil pe care îl cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.

,,E important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deșeurilor predate de populație sau pentru sisteme automate, așa cum vedem în alte state europene. Populația își va primi pe loc garanția, indiferent de sistemul în care le va returna. E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate”, a mai menționat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, dar și retaileri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 31 = 32