DIGITALIZAREA, “VACCINUL” CARE NE POATE VINDECA DE CRIZA COVID

0
430

Digitalizarea reprezintă una dintre prioritățile esențiale asumate de guvernul Orban, în rezonanță cu Comisia Europeană. Această tendință va fi accelerată în contextul recuperării economice post-criză. În următorii cinci ani, Comisia se va concentra pe trei obiective principale în domeniul transformării digitale a Uniunii, respectiv:

  • tehnologie în beneficiul utilizatorilor
  • economie echitabilă și competitivă
  • societate deschisă, democratică și durabilă.

De asemenea, viitoarele măsuri pentru digitalizare ar trebui bazate pe o serie de principii:

  • accesibilitatea/ lichiditatea finanțărilor
  • maximizarea numărului de locuri de muncă și IMM-uri angrenate
  • crearea unui efect multiplicator în economie
  • sustenabilitatea acțiunii/ orientarea acesteia spre viitor.

Un program care conectează la viitor România

O serie de măsuri avute în vedere care ar putea fi cuprinse într-un plan multianual și trans-sectorial de digitalizare a României, cu impact asupra programului de redresare economică post-criză vizează un program amplu de asigurare a conectivității, la nivel de disponibilitate, capacitate și utilizare. Acest program trebuie să includă perspectivele dezvoltării 5G și 6G în România, incluzând și implementarea coridoarelor 5G pentru mobilitatea conectată și automatizată, inclusiv coridoarele feroviare. De asemenea, programul ar putea fi fundamentat pe trei componente majore:

  • E-Inclusive Romania – reducerea discrepanțelor digitale astfel încât toate categoriile sociale și toate regiunile, inclusiv cele mai izolate, să aibă acces la internet.
  • Posibile finanțări prin CEF-Telecom, fonduri de coeziune, InvestEU, fondurile structurale și de dezvoltare rurală etc.
  • Digitally skilled Romania – Programul național de dezvoltare a competențelor digitale, construit pe doi piloni – dezvoltarea competențelor digitale de bază și dezvoltarea de competențe digitale adecvate viitoarelor tehnologii, precum AI, blockchain, High Power Computing etc.

Programul este crucial, deoarece potrivit datelor Comisiei Europene aproape o cincime dintre români nu au folosit niciodată internetul și mai puțin de o treime dețin competențe digitale de bază. Aceasta în condițiile în care întreprinderile au nevoie de angajați cu bune competențe digitale, iar lucrătorii trebuie să aibă competențe digitale pentru a reuși pe piața forței de muncă, din ce în ce mai digitalizată. De asemenea, nu este un secret că trebuie încurajate cu precădere fetele și femeile pentru a dezvolta cariere în domeniul tehnologiei.

Cu bani europeni se poate

Finanțări europene ar putea fi disponibile prin Fondul Social European, Europa Digitală, Orizont Europa, InvestEU.

Pentru a trăi efectiv această dinamică „trebuie să creştem de două-trei ori capacitatea de absorbţie, faţă de ritmul anual actual de 2,5 miliarde euro” a declarat Marcel Ioan Boloș, Ministru al Fondurilor Europene. La rândul său, Ludovic Orban. Prim Ministrul Romaniei a subliniat că “România este singura ţară din UE care în primul semestru al anului 2020 a crescut investiţiile, raportat la perioada echivalentă a anului 2019”.

Și cu banii noștrii putem dezvolta localitățile

Revenind la dezvoltarea locală ca motor al relansării României “Guvernul  PNL a alocat, din Fondul de rezervă bugetară, suma de 41,585 milioane de lei celor 104 localităţi din Prahova. Banii au ca destinaţie finală mai multe proiecte de investiţii aflate în fază de implementare. Executivul liberal a dat, în mai puţin de nouă luni din anul 2020, mai mulţi bani judeţului Prahova decât PSD în tot anul 2019. Ori, acesta este semnul unei schimbări profunde: Prahova va primi exact banii pe care îi merită ca să se dezvolte”, a punctat Iulian Dumitrescu, presedintele Consiliului Județean Prahova

 

Sursa: Facebook/ Dragoş Preda, secretar de stat Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 45 = 50