SECȚIILE A.T.I., CONTROLATE DE AUTORITĂȚI

0
472

De astăzi, toate secţiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din ţară vor fi drastic verificate. Decizia, luată în şedinţa de urgenţă care a avut loc ieri la Guvern cu premierul, ministrul Sănătăţii, cel de interne şi şeful DSU, vine după tragedia din weekend de la Piatră Neamț. Sâmbătă seară, în secția  de Terapie Intensivă a spitalului județean s-a produs un incendiu, în urmă căruia 10 pacienți au murit , iar alte 7 persoane au fost rănite. Printre acestea și medicul de garda, care a suferit arsuri profunde, în timp ce salva pacienți. El a fost transportat la un spital din Belgia.Medici şi experţi avertizează că tragedii precum cea de la Piatra Neamţ pot oricând să se repete în alte spitale, dacă instalaţiile sunt suprasolicitate şi nu se respectă regulile de siguranţă.

Creşterea rapidă a cazurilor de COVID a forţat spitalele să mărească numărul de locuri la Terapie Intensivă.

Specialiştii avertizează însă că instalaţiile din spitalele vechi, de 30-40 de ani, nu fac faţă la prea multe aparate, cu fluxuri mari de oxigen.

Multe dintre secţiile ATI nu au nici instalaţii anti-incendiu.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat ca echipele de control vor fi complexe, la care se vor alatura  cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și specialiști de la Agenția Internațională a Medicamentului și ai dispozitivelor medicale. Acestia  vor evalua efectiv fiecare aparat din punct de vedere tehnic și fiecare rețea de gaze medicale.

Sistemul de sănătate din România a fost și este în continuare insuficient finanțat. Țară noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană, când vine vorba despre banii alocați pentru sănătate. Bugetul Ministerului Sănătății a fost în 2019 de 5% din PIB, iar anul acesta s-a ajuns la 5,6% din PIB.

Deși sumele au crescut în ultimii ani,  cheltuielile s-au înmulțit și ele .

În plus, statul nu investește în medicina de familie și în prevenție, managerii spitalelor nu sunt pregătiți, iar  multi dintre ei nu stiu sa coordoneze resursele materiale si umane.

Strategia de sănătate ar trebui schimbată complet prin investiţii în sistemul ambulator şi în medicina de familie, astfel încât să se uşureze povara spitalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =