ÎNCEPE POSTUL CRĂCIUNULUI! CUM DEPĂȘIM MAI USOR PERIOADA, DIN PUNCT DE VEDERE ALIMENTAR?

0
206

Postul Crăciunului, al doilea mare post al anului, începe duminică, 15 noiembrie, şi se încheie în ajunul marii sărbători, pe 24 decembrie.

Spre deosebire de postul Paştelui, postul Crăciunului, deşi foarte lung, este mult mai permisiv şi are dezlegări la peşte în aproape toate zilele de sâmbătă şi duminică. Iar peştele este o sursă importantă de proteine, de care în post suntem privaţi. Nutriţioniştii consideră postul o metodă de detoxificare, prin prisma faptului că restricţiile alimentare sunt mari.
Înainte de a începe un post atât de lung, este bine să ţinem cont de câteva aspecte importante. În primul rând, medicii recomandă efectuarea unui set de analize, iar dacă acestea sunt în parametri, nu trebuie să existe riscuri. Există câteva categorii cărora medicii nu le recomandă un post atât de lung: femei însărcinate, personae care suferă de o boală cronică, adolescenţi, copii.

Este bine să avem un meniu diversificat, cu multe fructe şi legume, şi să nu mizăm pe făinoase, cartofi, fasole, deoarece aportul de carbohidraţi va fi foarte mare şi există riscul să încheiem această perioadă cu mai multe kilograme în plus.

Dacă ne simţim slăbiţi, putem să ne completăm dieta cu un complex de vitamine şi minerale, recomandate de medic. Este o perioadă în care suntem privaţi de acestea, nu numai pentru că ţinem post, ci şi pentru că suntem în sezonul rece.

Este inevitabil ca într-o perioadă de restricţie alimentară să nu apară şi poftele, iar pofta de dulce este printre cele mai întâlnite. Cu toţii ştim însă că prăjiturile sunt pe bază de ouă, unt şi lapte, de aceea este mai greu să prepari un desert deosebit doar din ingrediente de post.

Există însă înlocuitori care vor face prăjiturile delicioase, substituind ouăle, laptea şi untul. În plus, îi poţi folosi într-o mulţime de alte preparate de post, nu doar în deserturi.

Pentru ouă, avem o varietate de înlocuitori dintre care putem alege. Ţine doar de preferinţe.

½  banană mare, bine coaptă (1 ou întreg)

70 g piure de mere: pulpa pasată de la 2 mere coapte (1 ou întreg)

1 lingură de seminţe de in, măcinate în blender, puse la înmuiat cu 3 linguri de apă (1 ou întreg)

2 linguri de apă + 1 lingură de ulei + 1 plic de praf de copt. Mixează-le împreună (1 ou întreg)

60 g piure de dovleac copt (1 ou)

Untul poate fi înlocuit cu unt de cocos sau avocado bine copt şi pasat (de altfel aceste ingrediente sunt des folosite în bucătăria vegană).

Şi pentru lapte există mai multe variante: lapte de soia, lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de orez.

Brânza poate fi înlocuită cu tofu (brânza din soia) sau brânză din caju, iar smântâna cu smântână de cocos.

Ca substitut pentru carne avem soia, întâlnită în comerţ sub diferite forme, dar putem lua aportul necesar de proteine şi din ciuperci, fasole boabe, năut, linte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here