ROMÂNIA, DIN NOU LA COADA CLASAMENTULUI

0
389

România rămâne şi în acest an, un pol al sărăciei, între țările Uniunii Europene.

Țară noastră se clasează pe locul 31 în clasamentul european al puterii de cumpărare, cu aproximativ 60% sub media europeană.

Dacă europenii au în medie o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de  peste 13 mii de euro, anul acesta în România, puterea de cumpărare pe cap de locuitor este de 5.600 euro.

Și mai îngrijorător este faptul că diferențele dintre bogați și săraci sunt tot mai mari, iar asta se vede în rândul cetățenilor din orașele mari, unde puterea de cumpărare este de două -trei ori mai mare decât în orașele mai mici.

Astfel, locuitorii din capitală au puterea de cumpărare cu peste 81% mai mare, în comparaţie cu media naţională. De asemenea, bucureştenii au veniturile pentru cheltuieli şi economii de trei ori mai mari faţă de locuitorii din judeţul cu cea mai mică putere de cumpărare, Vaslui.

Pe regiuni, românii din vestul şi din centrul ţării au o putere de cumpărare peste medie, iar  cei din Oltenia şi Moldova sunt la polul opus.

 La nivel european, clasamentul este deschis de micul stat Liechtenstein, ai cărui locuitori au o putere de cumpărare de peste 60.000 de euro pe an, cu 20.000 de euro în plus faţă de elveţieni. Germania este abia pe locul 8, iar Suedia – pe 10.

Noi suntem pe  locul 31, după Ungaria, care are o putere de cumoarare mai mare cu peste o mie de euro.

Practic, puterea de cumpărare ia în considerare 2 variabile : veniturile şi preţurile. În contextul pandemiei, veniturile au avut de suferit în anumite sectoare, iar de cealaltă parte, prețurile au crescut la anumite categorii de produse și servicii.

Studiul, care ia în calcul 42 de state, arată că puterea de cumpărare medie a europenilor a  scăzut cu 5 %,față de 2019, tendinţă care poate fi atribuită în principal răspândirii COVID-19 şi impactului economic rezultat.

Ultimele clasate în acest top sunt Republica Moldova şi Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

40 + = 46