DESPRE 5 G, NUMAI DE BINE!

0
437

În timp ce tehnologia 3G a permis accesul la internet mobil, iar tehnologia 4G a permis accesul la internet în bandă largă la puncte mobile, se preconizează că tehnologia 5G va deveni infrastructura de conectivitate care va deschide calea pentru noi produse și servicii și va afecta toate sectoarele societății.

Datorită investiției de 1 miliard EUR, din care 300 de milioane EUR din fonduri UE, Europa este una dintre cele mai avansate regiuni din lume în ceea ce privește lansarea comercială a serviciilor 5G. Până la sfârșitul acestui an, se preconizează că primele servicii 5G vor fi disponibile în 138 de orașe europene.

Securitatea cibernetică pentru rețelele 5G constituie o condiție prealabilă imperativă.

 

5G, viitoarea coloană vertebrală a economiei

Rețelele 5G reprezintă coloana vertebrală viitoare a economiilor și a societăților noastre din ce în ce mai digitalizate. Sunt vizate miliarde de obiecte și sisteme conectate, inclusiv cele utilizate în sectoare critice, cum ar fi energia, transporturile, sectorul bancar și sănătatea, precum și cele utilizate în sistemele de control industrial care conțin informații sensibile și sprijină sistemele de siguranță. Prin urmare, este esențial să se asigure securitatea cibernetică și reziliența rețelelor 5G. În același timp, din cauza arhitecturii mai puțin centralizate, a puterii de calcul inteligent la vârf, a nevoii de a dispune de mai multe antene și a dependenței sporite de programele informatice, rețelele 5G oferă mai multe puncte de acces potențiale pentru atacatori.

Pe baza evaluării coordonate a UE privind securitatea rețelelor 5G, setul de instrumente stabilește o serie de măsuri de securitate care permit atenuarea eficace a riscurilor și asigurarea securității rețelelor 5G în întreaga Europă. Acesta prezintă planuri de atenuare detaliate pentru fiecare dintre riscurile identificate și recomandă o serie de măsuri strategice și tehnice cheie care ar trebui luate de toate statele membre și/sau de Comisie.

Pentru fiecare dintre cele nouă domenii de risc identificate în Raportul privind evaluarea coordonată la nivelul UE a riscurilor, setul de instrumente identifică și furnizează planuri de atenuare a riscurilor. Aceste planuri prezintă diverse posibilități de combinare a măsurilor în funcție de eficacitatea lor.

 

Piaţa telecomunicaţiilor, un boom în viitorul apropiat

Dimensiunea pieței telecomunicațiilor este de așteptat să ajungă la 3450 miliarde de dolari până în 2022, crescând la un CAGR de aproximativ 6%. Creșterea pieței telecomunicațiilor este atribuită dezvoltării în creștere a orașelor inteligente și creșterii pieței emergente. Unul dintre factorii cheie ai pieței include creșterea economică, economia globală urmând să treacă printr-o perioadă continuă de creștere constantă.

Odată cu adoptarea tehnologiilor avansate și a inițiativelor guvernamentale în creștere, se așteaptă ca amploarea și potențialul pieței globale a telecomunicațiilor să crească în perioada prognozată. Cele mai importante oportunități de pe piața globală a telecomunicațiilor vor apărea pe segmentul operatorilor de telecomunicații prin cablu, care va câștiga 338,8 miliarde de dolari din vânzările anuale globale până în 2022.

 

România concurează şi … evoluează

Piața telecomunicațiilor din România continuă să evolueze sub dinamica concurenței și a schimbărilor tehnologice. Piața de bandă largă din România beneficiază de o concurență eficientă bazată pe infrastructură. Sectorul fibrelor din țară a devenit unul dintre cele mai puternice din Europa în ultimii ani, cu o pondere în creștere rapidă a pieței de bandă largă a liniei fixe de către liniile de abonați.

În 2019, acoperirea accesului la următoarea generație (NGA) a crescut la 82%, apropiindu-se de media UE de 86%. Acoperirea NGA în mediul rural a crescut brusc de la 40% la 53%, dar este încă sub media UE de 59%. Acoperirea rețelei cu capacitate foarte mare (VHCN) a continuat să crească de la 63% la 68%, peste media UE de 44% (în acest sens, România se află pe locul nouă în UE). Decalajul digital urban-rural este evidențiat de cifrele privind acoperirea VHCN, în pofida unei creșteri semnificative în zonele rurale de la 9% la 39% (deși aproape dublu față de media UE de 20%).

România se află, însă, pe primul loc în UE în ceea ce privește prețurile de bandă largă atunci când analizează toate coșurile de produse (fixe, mobil, convergent). Mai précis, România este lider în ceea ce privește coșurile mobile și convergente cu un indice de 97 și respectiv 91 şi ocupă locul al doilea în UE, în ceea ce privește banda largă fixă.

O viziune profitabilă

Viziunea nationala privind implementarea rețelelor 5G prevede crearea a 250.000 de locuri de muncă și venituri de 4,7 miliarde EUR. Viziunea își propune să stimuleze desfășurarea rețelelor 5G, prin reglementări simplificate pentru construirea de noi infrastructuri fizice, transpunând Codul comunicațiilor europene, promovând cazuri de utilizare noi și încurajarea cooperării. Sectorul telecomunicațiilor se va concentra pe dezvoltarea infrastructurii convergente prin cablu / wireless și pe dezvoltarea următoarei generații de produse multi-servicii care vor fi livrate pe aceste noi platforme.

 

Sursa: Facebook/Dragoş Preda – secretar de stat Ministerul Comunicaţiilor 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 52 = 61