ROMÂNIA, DE ASTĂZI, ÎN CARANTINĂ PARȚIALĂ

0
134

De astazi, Romania intra in ceea ce se poate numi drept carantina partiala,  cu noi restrictii pentru populatie. Cea mai importantă schimbare se referă la circulația pe timp de noapte, care nu va mai fi permisă între orele 23:00 și 5:00 decât din motive bine întemeiate și cu o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, toate școlile din țară sunt în sistem online, iar masca de protecție este obligatorie în toată țara.

Astfel, incepand de astazi, toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani vor trebui să poarte mască, în toate spațiile publice deschise și închise, în toată țara, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Cea mai controversată măsură se referă la faptul că piețele agroalimentare acoperite, în sistem „hală”, vor fi închise, iar programul magazinelor se încheie la ora 21:00. Excepție fac farmaciile,  benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, care își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Se închid, de asemenea, terasele care au pereți pentru „izolare termică”, iar restaurantele rămân închise în continuare.  Pentru cei care nu se conformeaza restrictiilor , polițiștii au pregatit amenzi cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei.

Se interzic  de asemenea, petrecerile publice si private, atat in spatii inchise, cat si in aer liber.

În toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem online, inclusiv  grădinițele. Doar cresele si after-school-urile vor rămâne deschise.

Autoritățile încurajează  munca de acasă, atât în companiile publice, cât și în cele private, pentru evitarea aglomerării transportului public. Acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, programul de lucru trebuie decalat, astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.

Circulația în intervalul orar 23:00 – 5:00 este permisă doar pentru anumite motive:  deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente,  deplasarea pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Adeverința eliberată de angajator sau  declarația pe propria răspundere pot fi completate si online, de pe telefon.

Noile măsuri sunt valabile timp de o lună, după care se va face o evaluare a eficienței lor în limitarea răspândirii coronavirusului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here