CUM PĂSTRAM LEGUMELE ŞI FRUCTELE PROASPETE PESTE IARNĂ

0
409

Multe legume şi fructe pot fi păstrate proaspete peste iarnă, dacă respectăm câteva reguli simple. Cel mai simplu de păstrat sunt cartofii, ceapa şi usturoiul, rădăcinoasele, merele, perele, strugurii, gutuile şi roşiile. Toate acestea trebuie să fie întregi şi perfect sănătoase înainte de a fi puse la păstrare.

Cartofii trebuie să fie bine uscaţi înainte a de fi puşi la păstrare, de aceea ar trebui lăsaţi 2-3 zile la aer, ca să se evapore umezeala. Apoi se pun la păstrat într-un loc răcoros, uscat, ferit de îngheţ şi de lumină, în lădiţe care să permită circulaţia aerului. Aceste lăzi nu trebuie lipite de pereţi, ci plasate la o distanţă de aproximativ 10-15 cm.

Ceapa şi usturoiul. Aceste legume trebuie păstrate împletite în funii. E obligatoriu să fie bine coapte şi lăsate la uscat în aer liber câteva zile. Funiile se agaţă apoi în cămară sau pivniţă, la loc ferit de îngheţ sau de căldură. Dacă nu se pun pe funie, ceapa şi usturoiul pot fi păstrate întinse pe jos pe saci sau pe o hârtie groasă, într-un singur strat.

Rădăcinoasele, cum sunt morcovii, ţelina, păstârnacul, ridichile, sfecla, guliile, hreanul, trebuie păstrate îngropate în lădiţe cu nisip, într-un loc răcoros. Legumele trebuie introduse în nisip până la frunze, în poziţie verticală. Şi prazul trebuie introdus până la 10-15 cm adâncime, fără să fie curăţat de coji.

Varza se poate păstra îngropată în pământ la 30-40 cm adâncime, acoperită total. O altă variantă este păstrarea cotorului şi a căpăţânii învelită în 3-4 frunze, atârnată sau pusă pe raft.

Conopida trebuie împachetată în foi groase de hârtie, cu frunze cu tot, apoi atârnată în cămară sau pivniţă.

Ardeii graşi se pot pune în lădiţe cu rumeguş, în locuri foarte bine aerisite. Ardeii trebuie să fie acoperiţi permanent cu rumeguş, altfel se vor strica.

Roşiile trebuie puse la păstrat când sunt încă verzi sau galbene, nu coapte. Ele se înfăşoară în bucăţi de hârtie şi se pun pe rafturi, la loc aerisit şi rocoros, fără să se atingă între ele. Cele care se fac roşii trebuie să fie consumate, nu se mai pot păstra în continuare.

Merele, perele şi gutuile. Aceste fructe pot fi păstrate mai multe luni. Ele trebuie aşezate pe rafturi acoperite cu hârtie sau în lădiţe, fără să se atingă între ele. De asemenea, se pot păstra în rumeguş sau împachetate separat în hârtie.

Strugurii trebuie păstraţi în lădiţe, dar au nevoie neapărat de aer. Pot fi puşi şi pe o sfoară şi atârnaţi undeva în pod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

59 + = 69