CARE ESTE CEA MAI BUNĂ POZIȚIE PENTRU A DORMI?

0
257

Ați dormit opt ore și totuși vă simțiți obosit dimineața, cu dezagreabila senzație că ați dormit prost. E o experiență pe care o împărtășesc mulți oameni și de-aici s-a născut și întrebarea: oare nu cumva are legătură cu poziția pe care cineva o are în somn, noaptea? Ghemuit, pe spate, pe burtă, pe o parte – în ce poziție se doarme cel mai bine? Exista nu mai puțin de 18 poziții diferite pe care oamenii le au în somn.

Pe spate e cel mai bine?

Specialiștii  în medicina somnului, spun că dacă vă treziți cu dureri de spate, ar trebui, poate, să vă schimbați poziția în care dormiți. În opinia lor, cea mai bună ar fi poziția pe spate. Potrivit studiilor numai 8 la sută dintre oameni dorm pe spate, dar în realitate este cea mai bună poziție pentru a lăsa corpul să se odihnească. Ne permite să evităm arsurile stomacale și să relaxăm gâtul și coloana vertebrală.

Putem  să ne „antrenăm” să dormim pe spate, punând de o parte și de alta a corpului câte o pernă, iar una sub genunchi, care să ne împiedice să ne întoarcem în somn. Asta pentru că se întâmplă rar ca cineva „să doarmă neîntors”. Poziția nu este recomandată însă persoanelor care sforăie sau au apnee în somn.

Dar pe o parte?

 În schimb, unii specialisti spun că nu există o poziție „miraculoasă” de dormit. Calitatea somnului depinde de mulți parametri, de la cei genetici la calitatea saltelei. Totuși, s-a dovedit științific că atunci când dormim pe o parte, creierul „se curăță” mai bine: se elimină toxinele cardiovasculare, pulmonare și cerebrale.

Însă această poziție nu este recomandabilă celor care suferă de reflux gastroesofagian generat de stres. Pentru aceste persoane, care au un stomac fragilizat, cea mai bună este poziția pe spate, spun specialiștii.

Dormitul  pe burtă?

Dacă pentru unii nimic nu e mai plăcut și mai relaxant decât să doarmă pe burtă, cu fața pe pernă, totuși, această poziție nu este cea mai adecvată pentru corp. Medicii spun că această poziție riscă să antreneze o tensionare a mușchilor deglutiției, ai traheei și o presiune asupra cutiei toracice, ceea ce poate provoca dificultăți respiratorii.

Poziția nu este ideală nici pentru zona cervicală. Când dormim pe burtă, capul se întoarce pe o parte, iar coloana vertebrală suferă contorsiuni. Spatele se curbează, iar vertebrele nu mai sunt aliniate. Totuși, dacă preferăm această poziție, este bine să avem o saltea fermă și o pernă mai degrabă plată, ne sfătuiesc specialiștii.

Nici ghemuit nu e bine?

 Aceasta ar fi poziția cea mai comună în timpul somnului, dar totuși nu convinge pe toată lumea. I se mai spune și poziție fetală. Coloana vertebrală nu mai are curbura sa naturală, ea se arcuiește. Corpul e încovrigat, iar cutia toracică nu are destul spațiu ca să se extindă. Însă dacă aveți obiceiul să dormiți în această poziție, ar fi mai bine să îndoiți un genunchi, iar celălalt picior să-l țineți întins, pentru a reduce tensiunea în zona bazinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here