PROPUNERE LEGISLATIVĂ: CONTRACTELE DE LEASING NU VOR MAI FI TITLURI EXECUTORII

0
426

Un proiect de lege care operează o serie de schimbări în materia contractelor de leasing a primit marți votul deputaților. Propunerea legislativă, care nu se aplică momentan, prevede scoaterea caracterului executoriu al contractelor de leasing atunci când locatarul/utilizatorul este consumator. O a doua modificare propusă pentru consumatori prin acest proiect, scrie avocatnet.ro,  este mărirea cu o lună a termenului după care operatorul de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului, din cauza neplății: trei luni de la scadență, în loc de două câte sunt acum.

Pentru a stopa situațiile în care, deși returnează bunul, consumatorii sunt în continuare datori cu sume însemnate de bani din cauză că bunul a fost vândut mult sub prețul pieței, propunerea vine cu detalierea valorilor ce trebuie luate în calcul în aceste situații. Concret, când bunul e restituit la termenul din contract, eventualele despăgubiri nu vor putea cuprinde decât diferența între totalul sumelor datorate conform contractului diminuată cu valoarea obținută prin valorificare exclusiv TVA sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat.

Propunerea mai cuprinde și un drept prioritar la cumpărarea bunului, valabil 30 de zile de la data predării pentru locatar/utilizator sau o altă persoană propusă de acesta. În cazul în care preţul plătit de către cumpărătorul propus de utilizator este mai mic decât sumele datorate conform contractului, utilizatorul are obligaţia de a plăti diferenţa finanţatorului, în maximum 30 de zile de la data încasării de către finanţator a preţului de vânzare aferent transferului bunului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 89 = 95