NOI PREVEDERI PENTRU PACIENȚII CU COVID 19

0
395
Sursa foto:newshub.co.nz

Un ordin al ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, modifică o serie de măsuri privind infectarea cu SARS-CoV 2.  Astfel, persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus au obligația să anunțe medicul de familie, care trebuie să îi monitorizeze și să transmită datele la Direcția de Sănătate Publică.

Pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare care nu necesită internare se pot izola la domiciliu sau la locația declarată. Cei  simptomatici cu factori de risc, la recomandarea medicului de familie sau la solicitarea lor și cu acordul acestora, vor fi transportați prin intermediul serviciilor de ambulanță la spitalele care îngrijesc pacienți COVID.

În aceste unități medicale vor fi evaluați clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, li se va face o examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internați cu acordul lor în spitalele de fază I sau II, care au în structură secții de terapie intensivă, sau în spitale suport, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

Persoanele  care prezintă sechele post-COVID-19 după externare vor fi monitorizați în continuare atât de către medicul de familie, cât și în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcțiilor pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers și alte investigații considerate necesare de medicul curant.

După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate nu este necesar avizul epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru SARS-CoV-2. În altă ordine de idei, pentru a reduce aglomerația din unitățile de primiri urgențe, spitalele vor folosi teste rapide pentru depistarea virusului SARS CoV-2.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anuntat că primele 43.000 de teste vor ajunge în țară din fonduri extrabugetare, printr-o colaborare cu Crucea Roșie, la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare. Ulterior va fi asigurat stocul strategic, pentru care sunt prevăzute un milion de teste.

Premierul Ludovic Orban consideră că aceste teste ar trebui să fie folosite nu numai în UPU, ci și în școli, grădinițe, eventual în căminele de vârstnici sau în căminele pentru persoane cu dizabilități, acolo unde sunt riscuri majore, pentru a putea diagnostica persoanele simptomatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

52 + = 60