PIAȚA MUNCII, SCHIMBATĂ DE PANDEMIE

0
417

În plină pandemie cauzată de noul coronavirus, piața muncii a suferit modificări importante, atât în rândul angajatorilor, cât și în rândul angajaților. Potrivit unui studiu, 6 din 10 angajatori consideră că afacerea lor se află în mare dificultate și cel puțin jumătate dintre angajați spun că sunt foarte afectați de schimbările din această perioadă. Majoritatea salariaților consideră că organizațiile pentru care muncesc nu sunt încă pregătite să se adapteze la cerințele și comportamentele clienților in pandemie.

Studiul a analizat schimbările determinate de pandemia de coronavirus în 6 domenii cheie ale pieței muncii: imobiliare, călătorii de afaceri, învățare și dezvoltare, gestionarea forței de muncă, munca de acasă și flexibilitatea muncii. În toate aceste domenii, cel puțin 70 % dintre companii spun că pregătesc schimbări.

Aproape 80 % dintre firme sunt în căutare de echipamente care să le permită angajaților să lucreze mai bine de acasă, dar, în același timp, doresc să schimbe modul în care măsoară productivitatea angajaților. Aproape jumătate dintre salariați spun că le-a crescut productivitatea în această perioadă și speră la o creștere a salariului sau o îmbunătățire a planului privind acordarea de bonusuri. Dar așteptările lor nu își găsesc ecou în intențiile companiilor, care susțin că se așteaptă la scăderi semnificative ale costului cu forța de muncă.

Cei mai mulți angajați spun că le-ar plăcea să se întoarcă la birou, pentru că vor să rămână integrați social. Mulți spun că le lipsește interacțiunea cu colegii, dar peste 60 % dintre cei care nu lucrau de acasă înainte de pandemie susțin că ar dori să muncească de la distanță cel puțin o zi pe săptămână. Întrebaţi despre îngrijorările pe care le-au resimţit în această perioadă, între 50 şi 70% dintre angajaţi au plasat pe primele locuri situaţia financiară personală, locul de muncă, sănătatea lor, situaţia celor dragi, dar şi evoluţia economiei ţării. Studiul a fost realizat în  țări din Europa și Statele Unite, pe un eșantion de 700 de angajatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =