CE AMENDĂ RISCAȚI DACĂ TĂIAȚI ACEȘTI POMI AFLAȚI PE PROPRIETATEA DUMNEAVOASTRĂ?

0
538
Close up of cut chestnut tree trunk

O ciudățenie legislativă prevede că pentru anumite specii de pomi, cetăţenii au nevoie de autorizaţie de la autorităţi, altfel riscă să fie sancţionaţi cu o amendă de până la 10.000 de lei. Regula este valabilă indiferent dacă  oamenii vor să taie un singur pom din această specie sau mai mulţi, chiar dacă este vorba de propria curte. Pomii la care se cere această autorizație sunt nucii și castanii comestibili, scrie avocatnet.ro. Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă.

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii. În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile. Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii, după cum urmează:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc. Regula autorizării tăierii în prealabil este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =