REDUCEREA AMENZILOR APLICATE FARMACIILOR COMUNITARE A FOST ADOPTATĂ

0
401

Deputații au adoptat un proiect de lege care prevede, între altele, reducerea amenzilor aplicate farmaciilor comunitare în cazul nerespectării dispoziţiilor legale, scrie legestart.ro. Potrivit celor adoptate, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, la prima abatere, respectiv 10.000 lei la 20.000 lei, dacă se constată repetarea acelei contravenţii, pentru următoarele fapte:

  • a) angajarea de personal farmaceutic de specialitate care nu posedă drept de liberă practică;
  • b) distribuţia medicamentelor fără documente care să ateste provenienţa şi/sau calitatea acestora;
  • c)nerespectarea prevederilor privind procedura de retragere a medicamentelor de farmacii şi drogherii;
  • d) comercializarea medicamentelor cu termen de valabilitate depăşit;
  • e) nerespectarea regulilor de bună practică farmaceutică, aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii;
  • f) funcţionarea oficinei locale de distribuţie fără să fie înscrisă în autorizaţia de funcţionare a farmaciei în structura căreia funcţionează.

În prezent, aceste amenzi sunt între 10.000 lei la 50.000 lei. De asemenea, vor fi diminuate la 1.000 lei şi 2.000 lei amenzile în cazul afişării, cu încălcarea reglementărilor în materie, în incinta unităţilor farmaceutice şi pe site-urile farmaciilor comunitare sau ale drogheriilor autorizate de Ministerul Sănătăţii să vândă şi să elibereze prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale medicamente eliberate fără prescripţie medicală, a materialelor publicitare privind medicamentele.

Amenzile în acest caz sunt, în prezent, de la 5.000 lei şi 10.000 lei. Și dacă farmacia comunitară funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist sau drogheria funcţionează numai în prezenţa a cel puţin unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist, se reduce amenda aplicată, de la  10.000 lei şi 50.000 lei, cum este în prezent, la  5.000 lei și 10.000 lei.

În prezent amenzile în aceste cazuri sunt de la 50.000 lei la 100.000 lei şi, după caz, anularea autorizaţiei de funcţionare a unităţii farmaceutice. De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, la prima abatere, respectiv 10.000 lei la 20.000 lei dacă se constată repetarea acelei contravenţii, pentru următoarele fapte:

  • a) eliberarea de medicamente de către unitatea farmaceutică în lipsa aprobării preţului de producător de către Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu prevederile legale, cu excepţia situaţiei neaprobării preţului în termenul legal;
  • b) practicarea de către unităţile farmaceutice a unor preţuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de către Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu prevederile art.890 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. În prezent, pentru aceste contravenţii se aplică amenzi de la 50.000 lei la 100.000 lei şi anularea autorizaţiei de funcţionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 + = 58