NOI REGULI PRIVIND CONFISCAREA EXTINSĂ A AVERILOR OBȚINUTE ILICIT

0
653

Camera Deputaţilor, ca for decizional, a dat ,,undă verde” proiectului de lege privind confiscarea extinsă a averilor realizate din infracţiuni. Printre noutăți se numără, scrie avocatnet.ro, și obligarea procurorilor să ia măsurile de confiscare, ceea ce acum nu există în procedura penală. În forma adoptată de către Camera Deputaţilor, proiectul legislativ vizează modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal cu următoarele prevederi:

Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei„.

Noua formă a articolului se referă la toate infracțiunile pentru care legea prevede măcar 4 ani de închisoare şi din care s-au obţinut foloase materiale.  Art. 112 din forma actuală a Codului Penal prevede că sunt supuse confiscării extinse foloasele materiale obţinute din infracţiuni precum traficul de droguri, de organe, de persoane şi exploatarea lor, spălarea de bani, gestionarea unui grup infracţional organizat, falsificarea banilor, divulgarea secretului economic, detunarea de fonduri, infracţiuni privind jocuri de noroc, corupţie, evaziune fiscală, fraudă informatică.

Un alt articol important conținut de proiectul de lege prevede: ,,Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării”.

Dacă proiectul va fi promulgat de către preşedintele României, prevederea citată o va înlocui pe cea actuală, unde pentru aplicarea confiscării extinse trebuie să se aplice simultan condiţia ca averea să fie mai mare decât veniturile persoanei condamnate şi condiţia ca instanţa să fie convinsă că averea provine din activităţi infracţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 86 = 90