VARZA MURATĂ – UN ALIMENT PLIN DE BENEFICII ÎN SEZONUL FRIGUROS

0
430

Nu degeaba era nelipsită de pe masă bunicilor în lunile de iarnă. Pregătită natural, tradițional, cu diverse ingrediente (mărar, hrean etc.) varză murată este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanți, cu numeroase efecte curative și revitalizante.

 Ce conține?

  • Fibre alimentare (combat constipația, detoxifică colonul)
  • Minerale (potasiu, magneziu, calciu)
  • Antiinflamatori antioxidanți (vitamina A, C, E, zinc)
  • Compuși anticancerigeni și hepatoprotectori
  • Acid lactic (reglator al microflorei intestinale, întărește sistemul imunitar)

Care sunt beneficiile pentru organism?

-Îmbunătățește digestia și curată intestinele.

– Mineralele și fibrele alimentare pe care le conține sunt ideale în cazul mâncărurilor grele.

-Antioxidanții previn apariția nitrozaminelor (compuși organici cu acțiune cancerigenă) care rezultă din digestia preparatelor din carne, precum și oxidarea grăsimilor alimentare.

-Previne apariția bolilor cardiovasculare și a aterosclerozei, îmbunatateste digestia.

-Este indicată în cazul infecțiilor respiratorii: vitamina C (conținută în cantități generoase) are efect antioxidant, susținut și de vitaminele A, E, de zinc, de calciu, de potasiu.

-Benefică pentru sistemul imunitar, întărește rezistență la viroze.

-Restabilește microflora intestinală în cazul persoanelor care au luat  tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.

-Combate constipația, intensificând detoxifierea organismului și protejarea ficatului.

-În sezonul rece, are efecte revitalizante, remineralizante, de creștere a rezistenței generale a organismului la agresiunea mediului.

-Combate oboseală fizică și psihică: întărește sistemul nervos și muscular prin vitamine, minerale etc.

-Contribuie la întreținerea tenului, prin fibre alimentare, fitonutrienti, minerale, vitamine.

-Menține strălucirea și sănătatea părului, precum și întărirea unghiilor.

-Zeamă de varză murată poate fi benefică (în anumite forme și combinații) în cazul raguselilor, diabetului, asteniei, avitaminozei (deficit de vitamine în organism), mahmurelii.

-Varza murată este o importantă sursă de vitamina C. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.

– Varza este o sursă excelentă de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Atât varza murată cât şi zeama de varză conţin vitamina U, vitamină anti-ulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murată şi zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 + = 48