DE CÂND TREBUIE SĂ ÎȚI PUI ANVELOPELE DE IARNĂ LA MAŞINĂ ŞI CE AMENDĂ RIŞTI PENTRU NECONFORMARE

0
491

Vremea rece aduce cu sine și obligația șoferilor de a-și schimba  anvelopele de vară cu cele de iarnă. În Codul Rutier din România nu este specificată însă o dată de la care acestea ar fi obligatorii. Totuși, nerespectarea acestei reguli implică riscul unei amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, respectiv între 1.305 lei şi 2.900 lei. În plus, pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. Anvelopele de iarnă trebuie să aibă înscripţionate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, unde „M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (noroi, trad.), iar „S” este abrevierea de la „snow” (zăpadă, trad.) O reglementare importantă este cea care vizează diferenţierea montării anvelopelor de iarnă în funcţie de tipul vehiculului:

  • vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv, precum și cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă și
  • vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone, precum și cele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară:
  • echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau
  • montarea pe aceste roți a unor lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =