ORAȘUL UNDE PARAȘUTIȘTII MILITARI PRIMESC „BOTEZUL”

0
619

Buzău este „leagănul parașutismul militar românesc”, deoarece aici, un basarabean pe nume Grigore Baștan a pus bazele și a condus destinele parașutismului românesc. Conform tradiției, parașutiștii militari din forțele speciale ale armatei primesc botezul în cariera de parașutist tot la Buzău, în cadrul Centrului de Instruire pentru Operaţii Speciale.

În această toamnă, o nouă serie de cursanți a trecut prin procesul de instruire de la Buzău. Ei au executat toate cele cinci paraşutări obligatorii pentru obţinerea brevetului pe Aerodromul de la Boboc. Dacă în prima parte a cursului militarii au fost nevoiţi să facă faţă unui program de instruire la sol foarte solicitant, al doilea modul s-a dovedit a fi cu mult mai dificil, dar în aceeaşi măsură plin de satisfacţii.

Orice parașutist militar își amintește de emoțiile primului salt, de privirile colegilor și de încurajările instructorilor. De acum, cursanții vor avea dreptul să poarte însemnele de paraşutist militar: bereta bordo, insigna și ecusonul de parașutist iar în buzunar vor avea brevetul de paraşutist militar. Buzău va rămâne în memoria lor ca un loc special, orașul unde au trăit emoții intense și satisfacții depline. Parașutele inventate de generalul Grigore Baștan și folosite decenii întregi sunt istorie. De câțiva ani, militarii români folosesc parașuta model american, PSP-M1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 3 =