AN DIFICIL PENTRU CULTIVATORII DE FRUCTE ROMÂNEȘTI

0
399

2020 a fost un an dificil, mai ales pentru cultivatorii de soiuri românești, foarte afectate de frigurile târzii de primăvară, dar când vine vorba de prețul fructelor, acesta este ceva mai mare, în toamna această, în comparație cu anul trecut.

Cei mai câștigați sunt cultivatorii care au camere frigorifice unde să își păstreze fructele pentru o perioadă mai îndelunată și le vând astfel la un preț mai bun. Din păcate, spun ei, nu le vând în supermarket-uri deoarece prețul oferit este mic, ci preferă să le vândă comercianților autohtoni.

Fermierii au reușit să obțină producție mai bună, dar nu mulțumitoare, la soiurile străine, care nu au fost la fel de afectate de frigul din primăvară. Prețurile variază între 1 și 3 lei pentru kg de mere, în funcție de dimensiune și calitate, iar la en-gros merele se vând chiar și cu 2 lei kg. Există și producători care preferă să vândă fructele fabricilor de sucuri, însă prețurile sunt destul de mici.

Cultivatorii spun că fructele aduse de marile centre comerciale din import, în special din Polonia, le fac în continuare o concurență destul de mare, pentru că vin la prețuri foarte mici, ceea ce avantajează cumpărătorul, dar nu producătorul român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 81