TINERII FERMIERI VOR PUTEA OBȚINE TERENURI DE LA STAT, CONCESIONATE SAU ARENDATE, DE PÂNĂ LA 50 HA

0
476

Recent, în Monitorul Oficial a apărut o Hotărâre de Guvern care va facilita concesionarea terenurilor agricole sau arendarea acestora fermierilor de până în 40 de ani, pentru a înființa și exploata o fermă, scrie avocatnet.ro. Actul normativ completează Programul de instalare a tinerilor fermieri, o schemă în derulare la acest moment, care le permite fermierilor tineri să obțină ajutor din partea statului pentru a se instala în mediul rural, în vederea desfășurării de activități în domeniul agricol.

Mai exact, terenurile vor fi atribuite direct, fără a se trece printr-o procedură concurențială, dacă numărul lor va fi mai mare decât solicitările. În caz contrar, se va aplica o procedură concurențială. Pentru atribuirea terenurilor vor fi organizate sesiuni speciale de către Agenția Domeniilor Statului (ADS), care vor fi anunțate, în prealabil, pe site-ul propriu. Condițiile pentru a obține terenurile, prin concesionare/arendare, sunt:

  • solicitanții să fie persoane fizice;
  • aceștia să nu fi împlinit 40 de ani la data solicitării;
  • să fi absolvit facultăți de profil (în domeniul agricol, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurarlă) sau licee ori școli profesionale de profil (în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurală);
  • să domicilieze în județul în care se află terenul ce urmează a fi concesionat/arendat;
  • să nu fi avut contracte încheiate cu ADS și reziliate din culpa solicitanților;
  • să nu fi avut restanțe în baza unor asemenea contracte;
  • să se angajeze, în scris, că vor înființa o fermă, într-un an de la momentul semnării contractului, în cadrul căreia vor avea calitatea de șef de exploatație (excepțional, există o derogare de la această obligație, în sensul că vor putea să se înregistreze și tinerii care s-au înregistrat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în ultimii cinci ani anteriori depunerii cererii de concesionare sau arendare);
  • să se angajeze, în scris, că se vor organiza într-o formă de desfășurare a activității cum sunt societățile prevăzute de Legea nr. 31/1990 sau ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală ori întreprindere familială.

La acest moment, mai scrie avocatnet.ro, nu e clar dacă posibilitatea de atribuire a terenurilor în concesiune sau arendă se va aplica și pentru sesiunea actuală a Programului de instalare a tinerilor fermieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

33 + = 35