ALEGERI LOCALE ÎN CONDIȚII SPECIALE

0
557

Alegerile locale se vor desfășura în condiții speciale, în acest an, ca urmare a pandemiei de COVID-19, autoritățile stabilind reguli sanitare clare pentru toți participanții la procesul electoral. Astfel, accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători, care trebuie să respecte distanțarea de minimum un metru între persoane.

Pe cât posibil, vor fi stabilite circuite separate de intrare şi de ieșire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot. Alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea și la ieșirea din sediul secției de votare. De asemenea, toți participanții la procesul electoral sunt obligați să poarte mască sanitară, care să acopere nasul și gura.

Odată ajuns în secția de votare, alegătorul va fi instruit să își poziționeze singur actul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Pentru a fi identificat de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul trebuie să își îndepărteze pentru scurt timp masca, păstrând o distanță de minimum 1,5 m.

După identificare, alegătorul își va repoziționa masca acoperind nasul și gura. Se va îndrepta  apoi către unul din membrii biroului electoral, care îi va prelua semnătura în lista electorală și va pune actul de identitate, pe biroul sau banca respectivă, astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară.

De asemenea, buletinele de vot, ştampila cu mențiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii secţiei de votare, sub supravegherea și la indicația acestora. După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, pe actul de identitate.

Alegerile locale din 2020 trebuiau să aibă loc în luna iunie,  dar au fost amânate din cauza  pandemiei de COVID-19. Alegătorii sunt chemaţi să îşi aleagă reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =