ATENȚIE BUZOIENI! VINUL PUS LA FERMENTAT POATE UCIDE!

0
463

Odată cu începerea sezonului de culegere a strugurilor și a procesului de producere a vinului în condiții casnice, apar și noi pericole, în acest caz fiind vorba de intoxicația cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului. Acest gaz este un inamic nevăzut al tuturor, fiind un adevărat pericol în din cauza proprietăților acestuia: este inodor, incolor şi insipid. În ultimii ani, pompierii s-au confruntat cu diferite situații de intoxicare cu dioxid de carbon, în unele cazuri, din pacate, finalul fiind tragic. În acest context, pentru a evita cazurile de intoxicație cu gaze toxice, pe timpul producerii vinului, pompierii buzoieni îndeamnă cetățenii să fie foarte prudenți, și să respecte o serie de reguli preventive elementare:

  • Asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilație corespunzătoare;
  • De preferat procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber;
  • Să nu stea perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare;
  • Să anunțe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere;
  • Să verifice concentrația oxigenului înainte de a intra în beciuri/încăperi în care se află vin ce fermentează. (Cea mai simplă metodă de a verifica prezența oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Lumânarea stinsă, înseamnă lipsa de oxigen. În acest caz oamenii sunt rugați să părăsească imediat încăperea.)

Primele simptome ale intoxicării sunt amețeala, greața și durerile de cap. Dacă persoana inhalează o concentrație mare de gaz, poate deveni inconștientă, iar în câteva minute chiar deceda. În cazul în care există deja o victimă este importantă apelarea imediată la serviciile de urgență, pentru ajutorul calificat. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat. În caz de apariție a oricărui tip de situație de urgență apelați imediat numărul unic 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 61 = 65