COMUNICAT DE PRESĂ DIN PARTEA SENATORULUI PSD, LILIANA SBÎRNEA

0
611

În calitatea mea de senator de Buzău, mă simt obligată să iau atitudine față de nedreptatea care se face personalului medical din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ceea ce se întâmplă în acest caz reprezintă o încălcare fără precedent a prevederilor legale pe care le-am susținut în Parlamentul României, în vederea obținerii pentru tot personalul medical a drepturilor salariale cuvenite în aceste vremuri excepționale, în care întregul personalul sanitar este primul expus în lupta cu pandemia.
Este foarte adevărat că legea permite managerului să acorde aceste sporuri între limitele de 55-80%, că tot Legea cadru 153/2017 și HG 153/2018 fac referire doar la spitalele sau la secțiile de boli infecțioase, dar având în vedere faptul că Spitalul Râmnicu Sărat a fost declarat ”spital-tampon” pentru tratarea, exclusiv, a bolnavilor afectați de SARS CoV2, mi se pare cel puțin discriminatoriu să fie atribuit sporul doar unei categorii de personal, nu și celor din secțiile care aparent nu au legătură cu pandemia. Boala nu alege secțiile într-un spital dedicat COVID 19 și toată lumea este la fel de expusă riscului contaminării.
De asemenea, consider că oamenii nu sunt suficient informați atunci când acuză primarul din Râmnicu Sărat de această situație discriminatorie, din moment ce totul ar putea fi rezolvat printr-o decizie internă de către manager, spitalul având contract, prin Casa de Asigurări de Sănătate Buzău cu Ministerul Sănătății, nu cu primăria. Mi se pare că întreținerea stării de confuzie, a pasării responsabilității de la o autoritate la alta, este un fenomen generalizat, deloc întâmplător, care ne afectează pe toți, deopotrivă.
O altă aberație a sistemului și a deciziilor guvernamentale este și aceea pe care o semnalam încă din luna martie anul curent, și anume că acest spital a fost rechiziționat fără discernământ de către Ministerul Sănătății. Deși are o capacitate de peste 400 de paturi și aproximativ 550 de angajați, acesta este blocat cu mai puțin de 40 de bolnavi internați, în timp ce bolnavii cu alte afecțiuni decât COVID 19 sunt plimbați de luni de zile pe la alte spitale, într-o permanentă sfidare a solicitărilor noastre, ale râmnicenilor și ale autorităților locale.
În concluzie, salut demersul federației sindicale SANITAS care începe acțiunea în instanță pentru atribuirea unitară și echitabilă a sporului pentru tot personalul medical, prin obligarea Ministerului Sănătății să emită un ordin prin care să declare epidemia deosebit de gravă la nivel național, așa cum prevăd dispozițiile legale și să acorde sporurile începând cu cel târziu 11.03.2020, dată de la care Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia ca urmare a infectărilor masive cu virusul SARS CoV2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 21 = 30