„TUTA ABOLUTĂ”, DUȘMANUL PRODUCĂTORILOR DE TOMATE

0
445
Sursa foto: agrointel.ro

Un fluture extrem de dăunător face ravagii în culturile de legume din toată țara, în special la tomate. „Tuta absoluta” este denumirea celui mai nou dăunător apărut în ţara noastră, semnalat în 2012 pe un lot de legume importate din Spania. Este o molie de dimensiuni mici cu un zbor haotic, foarte agresivă şi prezentă în toate bazinele legumicole din România. Fluturii consumă partea verde a vrejului de la tomată, iar larvele pătrund în roșie și o strică.

Gheorghe Chiriță produce tomate de peste 30 de ani, dar nu-și amintește să mai fi suferit vreodată pagube atât de mari din cauza unui dăunător. Plantele din solarii s-au uscat înainte ca pătlăgelele să atingă dimensiunea normală. Chiar dacă s-au copt, roșiile au semnele atacului de molie și sunt foarte mici. Fermierul se pregătește să distrugă plantația.

Problema fermierului buzoian o au mai toți cultivatorii de tomate, în special cei cu sere și solarii. Cercetătorii afirmă că lupta cu acest dăunător va fi îndelungată, pentru că „el îşi creează precum păianjenul propriile rute de transport, fire minuscule şi dese, şi distruge întreaga parte verde a frunzei”. Soluțiile de combatere sunt ineficiente.

Această insectă, în ciuda dimensiunii reduse, reprezintă motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de până la 100%. Atacul fără precedent al moliei va avea urmări inclusiv în industria alimentară. Vor avea probleme cu aprovizionarea și fabricile de conserve, care și-așa sunt nevoite să importe materie primă, atâta vreme cât România asigură doar o cincime din necesarul legume și fructe pentru industrializare.

Fermierii și procesatorii cer deopotrivă o intervenție rapidă a Statului în combaterea acestui dăunător periculos. Sunt necesare subvenții pentru descoperirea unor mijloace de combatere. O echipă de cercetare din Buzău a amenajat un lot experimental în care încearcă stoparea acestei insecte cu ajutorul altor dăunători din flora spontană, aşa-numiţii prădători, care se hrănesc cu ouăle acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

49 + = 54