TINERII FERMIERI POT ACCESA FONDURI DE PESTE 38 DE MILIOANE DE LEI, PRIN PNDR 2020

0
145

Începând de astăzi, timp de o lună, tinerii fermieri pot solicita finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) într-o nouă sesiune. Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), finanţarea vizează submăsura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2020, iar pragul de calitate pentru primirea proiectelor este de 25 de puncte. Până în prezent, au fost depuse 116 proiecte în valoare de peste 4,8 milioane de euro. La momentul actual, din totalul de 43 de milioane euro alocate pentru finanţare în această sesiune, tinerii fermieri mai au la dispoziţie 38,19 milioane euro, din care 19,9 milioane euro sunt alocaţi tinerilor din diaspora.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole (dimensiunea exploataţiei agricole se poate calcula şi prin noua aplicaţie pusă la dispoziţia publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/). Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe, respectiv: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanţare.

AFIR precizează că depunerea cererilor de finanţare se poate încheia înainte de termenul limită (15 octombrie 2020, ora 16:00), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii. Situaţia proiectelor depuse la zi, în timp real, precum şi a disponibilului de fonduri poate fi urmărită pe site-ul AFIR, prin Contor Disponibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here