DEBUT DE AN ȘCOLAR, ÎN PANDEMIE

0
433
Sursa foto: viva.pl

Trei milioane de copii încep astăzi școala, în condiții speciale, în plină pandemie de COVID. Dintre aceștia, aproape 100 de mii de elevi nu se vor afla in banci  si vor face scoală de acasă, online. Asta, la nivel teoretic, pentru că în practică nu toți au tablete și acces la internet, deși autorităţile s-au lăudat toată vara că aceste aspecte vor fi rezolvate până la primul clopoțel.

Acestor  noi probleme li se adaugă cele deja bine știute la începutul fiecărui an școlar: lipsa manualelor, lipsa toaletelor, lipsa avizelor ISU de funcționare.

Elevii care vor avea șansa de a merge la școală o vor face alternativ, cei mai mulţi dintre ei, sau în integralitate, în cazul şcolilor din zonele verzi.

Teamă de noul coronavirus le este deopotrivă părinţilor, cât și profesorilor. Aproape 150 de dascăli s-au pensionat în regim de urgenţă cu câteva zile înainte de începutul anului şcolar. Alți aproape 300 sunt deja infectați cu noul coronavirus, sunt plasați în carantină și circa 100  sunt internati în spital.

În peste 12 400 de şcoli, elevii pot merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 au adoptat scenariul hibrid de învăţare. La nivel național, în 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online.

Toți specialiștii au avertizat că este de așteptat o creștere a cazurilor de coronavirus în următoarea perioadă ca urmare a începerii școlilor. Autoritatile sanitare fac apel la responsabilitate și respectarea regulilor, dar și la păstrarea acestei conduite și acasă, după întoarcerea de la școală. Experții subliniază că virusul s-a manifestat mai blând în cazul copiilor, dar inca se stiu destul de putine lucruri și evoluțiile sunt destul de imprevizibile. Data-cheie a acestui important pas în contextul pandemiei ar fi în jur de 1 octombrie.

Primul semestru al anului scolar 2020-2021 are 17 saptamani si se incheie pe 29 ianuarie.

Cel de-al doilea semestru incepe in data de 8 februarie si se va termina pe 18 iunie, anul viitor.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 4 iunie 2021. Elevii vor avea in acest an cinci vacante scolare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =