CERTIFICATELE DE CONCEDIU MEDICAL INCLUD, DE ACUM ÎNAINTE, ȘI MĂSURA IZOLĂRII

0
469

În contextul epidemiei de coronavirus, modelul de certificat prin care se acordă concediu medical a fost modificat, astfel încât să conțină și precizări cu privire la măsura izolării în cazul bolilor infectocontagioase, se arată într-un ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), publicat recent, în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății și CNAS, ale cărui prevederi se aplică de luni, certificatele de concediu medical cuprind și date cu privire la măsura izolării. Astfel, în a doua rubrică a certificatelor medicale destinată urgențelor medico-chirurgicale, a fost introdusă precizarea referitoare la instituirea măsurii izolării.

Pe noile certificate medicale a fost introdus și un nou cod de diagnostic aferent bolilor infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării. Este vorba despre codul 51, care apare acum pe lista codurilor de diagnostic enumerate în certificatul pentru concediu medical. Procentul de plată în cazul indemnizației pentru carantină sau izolare este de 100%, nu de 75%, cât era înainte. Așadar, pe certificatele medicale acordate persoanelor care se află într-o astfel de situație se bifează atât rubrica „Prevenire”, cât și rubrica „100%”, scrie în Ordinul MS și CNAS.

Izolarea se poate face în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la o locație declarată de către persoana în cauză. Măsura izolării se instituie pe toată perioada de incubație specifică respectivei boli contagioase. În cazul COVID-19, perioada de incubație este maximum 14 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =