PĂRINȚII VOR PRIMI ZILE LIBERE PLĂTITE, DACĂ SE ÎNCHID ȘCOLILE DIN CAUZA EPIDEMIEI DE CORONAVIRUS

0
419
Sursa foto:hulldailymail.co.uk

Părinții ai căror copii nu mai pot merge la școală din cauza epidemie de coronavirus vor primi zile libere plătite, se arată într-o ordonanță de urgență a Guvernului, ce a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Cuantumul indemnizației – care este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare – și condițiile de acordare sunt similare celor din Legea nr. 19/2020, cea în baza căreia s-au acordat libere plătite până la finele anului școlar 2019-2020, scrie avocatnet.ro. Actul normativ prevede acordarea indemnizației aferente zilelor libere plătite acelor părinți care îndeplinesc următoarele condiții:

  • au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
  • celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Apoi, actul normativ se adresează inclusiv acelor părinți ai copiilor cu handicap grav și celor care au în grijă persoane adulte cu handicap grav, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată din cauza epidemiei de coronavirus. Totuși, zilele libere plătite nu se vor acorda dacă unul dintre părinți se află într-una din următoarele situații:

  • este în concediu de creștere a copilului;
  • este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilități);
  • este în concediu de odihnă/concediu fără plată;
  • are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului;
  • nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =