MAI MULȚI ANGAJAȚI DIN CONSTRUCȚII POT IEȘI MAI DEVREME LA PENSIE, ÎNCEPÂND DE ASTĂZI

0
564

O nouă categorie de angajați are posibilitatea de a ieși mai repede la pensie, fără penalizări, potrivit unei legi ce a primit săptămâna trecută,  semnătura președintelui țării și a fost oficializată în aceeași zi. Mai exact, vor putea ieși anticipat la pensie salariații din sectorul de construcții nave ce desfășoară o serie de activități specifice, scrie avocatnet.ro. Acești angajați vor beneficia, în cazul unui stagiu minim de cotizare de 25 de ani, de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani, iar vârsta minimă de pensionare ar urma să fie, în cazul celor care activează în construcția de nave, de 50 de ani pentru femei și 52 de ani pentru bărbați.

Inițiatorii susțin că cei ce lucrează în industria navală ar trebui să se poată pensiona anticipat, deoarece riscurile la care se supun aceștia de-a lungul anilor de muncă sunt semnificativ mai mari în comparație cu alte sectoare ale economiei. Mai exact, măsura reducerii vârstei de pensionare pentru constructorii de nave “ține cont de condițiile speciale zilnice pe care aceștia le îndură (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice)”.

Totodată, condițiile speciale de muncă nu permit menținerea în activitate a salariaților din industria navală până la o vârstă înaintată, fiindcă starea de sănătate nu le mai permite acestora să fie foarte productivi sau eficienți. Acest an este ultimul în care românii pot beneficia de pensia anticipată, pentru că, din 2021, an în care intră în vigoare o nouă lege a pensiilor, nu va mai exista varianta pensiei anticipate fără penalizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 3 =