BANI PENTRU PĂRINȚII CARE VOR STA ACASĂ CU COPIII CÂT TIMP FAC ȘCOALA ON-LINE

0
545

Zile libere și bani de la stat pentru părinții care vor sta acasă cu copiii cât timp fac școala on-line, din cauza pandemiei. Un proiect de ordonanță de urgență prevede că unul dintre adulţii rămași acasă va primi cel mult 75% din salariul mediu brut la nivel național.

Măsura se va aplica părinţilor care au copii de grădiniţă şi de şcoală, cu vârste de până la 12 ani şi doar în cazul suspendării cursurilor ori a închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Ordonanţa Guvernului prevede că un părinte va putea fi plătit cu cel mult 194 de lei brut pe zi, ceea ce înseamnă că va rămâne în mână cu 113 de lei.

Dacă, de exemplu, apare un caz într-o clasă şi cursurile se suspendă o perioadă de 14 zile, părintele rămas acasă va putea primi cel mult 1.332 de lei net. In situatia in care  şcoala va fi închisă pentru o perioadă de o lună, suma poate ajunge la 2.382 de lei. Procedura ar trebui să fie simplă. Zilele plătite de stat se dau doar unuia dintre părinţi, la cerere. Pentru asta, trebuie să depună o solicitare la angajator. Mai departe, angajatorul va cere de la stat decontarea.

Toate aceste prevederi au fost deja discutate de Guvern, există un acord asupra lor, aşa că, cel mai probabil, vor fi aprobate în şedinţa Executivului de săptămâna aceasta. Aşadar, vor putea intra în vigoare până la deschiderea noului an şcolar. In alta ordine de idei, pentru deschiderea scolilor, pe 14 septembrie, Ministerul Sanatatii a transmis ieri normele sanitare catre Ministerul Educatiei. Ca noutate, distanțarea între bănci nu va mai fi  obligatorie, însă  băncile trebuie să fie dotate cu Plexiglas-material din plastic transparent.

Măsura a fost luată după ce s-a constatat că școlile din România nu pot găzdui atâția elevi dacă se cere distanță de 2 metri între elevi. În schimb, toți școlarii, precum și întregul personal din unitățile de învățământ, vor purta, obligatoriu, măști atât timp cât se află în interiorul școlilor. Indiferent dacă se află în timpul cursurilor sau în recreație, masca e obligatorie în interior. Sunt exceptați de la purtatul măștilor doar copiii de grădiniță. Măștile sunt obligatorii și în curte, “dacă va fi aglomerație”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 1 = 9