LEGEA CĂRȚILOR ELECTRONICE, PROMULGATĂ DE PREȘEDINTELE IOHANNIS

0
564

Românii își vor putea înlocui buletinul actual cu cartea  electronică de identitate, iar de un astfel de document pot beneficia si copiii cu vârste mai mici de  14 ani.  Legea care stabileste procedura de emitere a cărţilor de identitate electronice a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis, iar odata intrata in vigoare , persoanele care vor avea o astfel de carte electronică nu vor mai avea  nevoie de  cardul de sănătate, serviciile medicale putand fi accesate  in baza noului document.

Buletinul electronic va permite inclusiv folosirea semnăturii electronice, prin intermediul unui certificat digital, ce va avea aceeaşi valoare ca semnătura de mână. În funcţie de vârsta titularului, documentele vor avea o valabilitate de doi ani , pentru copiii sub 14 ani, patru ani pentru persoanele între 14 şi 18 ani,  şi zece ani, pentru persoanele majore. Aşadar, şi copiii sub 14 ani vor putea avea cărţi de identitate simple sau electronice, dacă părinţii lor vor vrea acest lucru, cu menţiunea că varianta electronică nu va conţine şi amprentele copilului mai mic de 12 ani. Persoanele ce nu vor dori să opteze pentru un buletin electronic, din diverse motive, vor putea obţine un buletin simplu, ca cel folosit în prezent. Potrivit legii promulgate de preşedinte, pe cartea electronică vor apărea următoarele date: datele din formatul tipărit al buletinului, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete, nu şi în cazul copiilor  mai mici de 12 ani.

Eliberarea cartilor de identitate electronice, cu cip, a fost  un subiect controversat, la inceputul anului, cand asociatii neguvernamentale dar si Biserica Ortodoxa Romana au contestat proiectul, invocand motive religioase. Un regulament al Uniunii Europene obligă insa autoritățile să schimbe cartea de identitate până in august anul viitor.

Noile cărți de identitate vor fi de dimensiuni mai mici, vor fi mai sigure și vor costa aproximativ 15 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =