MOMENT ISTORIC, ASTĂZI, ÎN MUNICIPIUL BUZĂU!

0
491

Colecția de Etnografie și Artă Populară “Casa Vergu Mănăilă” și-a redeschis porțile pentru vizitatori. Una dintre clădirile emblematice ale municipiului Buzău, datată încă din secolul al XVIII-lea, a fost transformată într-o locuință tradițională din spațiul buzoian. La deschiderea colecției au fost prezente și oficialități locale.

Colecția de etnografie și folclor de pe strada Războieni este una impresionantă. Practic, este vorba de o întoarcere în timp într-o casă țărănească din secolul XIX și prima parte a secolului XX. Toate piesele colecției sunt originale, unele fiind donate de către localnici, altele fiind achiziționate de către Muzeul Județean Buzău. Pentru amenajarea acestei expoziții permanente, conducerea Muzeului a apelat la un cunoscut expert în acest domeniu. Este vorba despre Doina Ciobanu, doctor în istorie, fost director al instituției.

Timp de 10 ani, clădirea cunoscută buzoienilor sub denumirea de Casa „Vergu Mănăilă” a fost supusă unor ample acțiuni de igienizare și reparații. Specialiștii de la Muzeul Județean spun că imobilul, ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea,  este, cel mai probabil, cea mai veche clădire din oraș.

Vizitarea expoziției de la „Casa Vergu Mănăilă” se poate face începând de astăzi, cu respectarea unor măsuri de securitate sanitară. Muzeul Județean Buzău va redeschide, luna viitoare, și Muzeul Chihlimbarului de la Colți, închis de anul trecut pentru modernizare. La Colți există o colecţie cu peste 300 de piese de romanit, tip de chihlimbar unic în lume, care se găseşte în peste o sută de nuanţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 61 = 67