PROIECT: M.A.I. SCADE VÂRSTA DE LA CARE SE POATE OBȚINE PERMIS DE CONDUCERE, PENTRU UNELE CATEGORII

0
553

Un proiect de act normativ de modificare a legislației rutiere, postat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prevede posibilitatea ca, în anumite situații, vârsta minimă la care se poate obține permis de conducere pentru unele categorii de autovehicule să se reducă, de la 21 de ani, la 18 ani. Este vorba, scrie legestart.ro, despre reducerea vârstei pentru șoferii profesioniști care pot conduce legal, în anumite situații, microbuze, autobuze sau autocamioane.

Conform MAI, proiectul mai prevede o serie de schimbări legislative. Mai exact, se propune reglementarea obligației de emitere a normelor privind obținerea certificatului de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale în termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României.

De asemenea, se actualizează normele legale referitoare la înregistrarea la nivelul MApN, MAI, SRI și SPP a vehiculelor din dotarea acestor instituții, prin oferirea posibilității ca omologarea să fie opțională în cazul vehiculelor care se înregistrează la aceste instituţii și care îndeplinesc condițiile prevăzute la art.2 alin. (2) lit. d) și alin.(3) lit. b) din Regulamentul (UE) 2018/858.

Același proiect mai prevede actualizarea prevederilor privind autorizarea pentru probe, prin introducerea unor noi categorii de beneficiari, extinderea valabilității teritoriale pentru anumite situații de emitere a autorizației pentru probe, precum și a prevederilor privind sancționarea încălcării acestora. Proiectul de lege va fi aprobat mai întâi de Guvern, iar mai apoi trimis pentru vot în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =