PROIECT DE LEGE: STUDENȚII DE LA FACULTĂȚILE CIVILE POT FACE ARMATA

0
445

Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere publică mai multe modificări la Legea privind pregătirea populației pentru apărare, principalele prevederi fiind legate de mobilizarea tuturor cetățenilor incorporabili în caz de stare de urgență, nu doar în caz de război sau la instituirea stării de asediu, cum se prevedea până acum. Proiectul de modificare a legii prevede că la instituirea stării de urgenţă şi a stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare şi a stării de război, rezerviştii sunt mobilizaţi şi/sau concentraţi potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Vor fi mobilizați, în astfel de cazuri, scrie legestart.ro, pe lângă angajații activi ai MApN, rezerviștii și cetățenii incorporabili. De asemenea, proiectul de modificare a legii cuprinde și prevederea ca soldații și gradații să nu mai fie considerați simpli angajați, ci militari profesioniști. Rezerva generală este formată din toţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care nu sunt cuprinşi în rezerva operaţională.

Cadrele militare în rezervă care nu sunt cuprinse în rezerva operaţională sunt incluse în rezerva generală. Un alt articol nou introdus este legat de posibilitatea Guvernului de a alege categorii de angajați din afara structurilor de apărare, care au nevoie de pregătire militară. Totodată, MApN introduce posibilitatea efectuării serviciului militar și de către studenții civili, nu doar din instituțiile militare, ca până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =