CE SE ÎNTÂMPLĂ CU COPIII PERSOANELOR CARANTINATE SAU IZOLATE?

0
412

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic prevede că, în situații de epidemie cu un virus contagios, persoanele suspecte de a fi infectate sau cele infectate pot fi separate de copiii lor sau de persoanele de care au grijă, din cauza măsurilor de carantinare/izolare într-un alt loc decât acasă. Aceeași lege prevede, însă, scrie avocatnet.ro, și ce se întâmplă cu anumite persoane care au nevoie de grija celui carantinat/izolat (de exemplu – copii minori sau persoane în vârstă ce depindeau de cel față de care s-au luat măsurile), în asemenea situații.

Pe de o parte, persoana carantinată/izolată poate desemna un alt membru al familiei sau o persoană apropiată să aibă grijă de persoana dependentă, dacă persoana desemnată acceptă. Pe de altă parte, persoana carantinată/izolată ar putea să nu aibă cui să-i ceară ajutorul. Din cauza aceasta, va fi anunțat serviciul public de asistență socială, în vederea monitorizării persoanelor care au nevoie de grijă și, dacă se impune, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire temporară pentru persoanele respective.

Legea mai precizează că această formă de îngrijire temporară nu va duce la suspendarea de drept a exercițiului drepturilor părintești sau a drepturilor ocrotitorilor legali. De asemenea, actul normativ mai prevede că direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului trebuie să asigure locații rezidențiale și personal specializat pentru îngrijirea persoanelor care au nevoie de ocrotire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

72 + = 74