LEGEA CARANTINEI ȘI IZOLĂRII A INTRAT DE ASTĂZI, ÎN VIGOARE

0
398

Legea aduce o serie de modificări regimului carantinei, rămas fără bază legală după publicarea pe 2 iulie a Deciziei CCR, care declara neconstituțională Ordonanța de Urgență emisă de Guvernul Orban. Prevederile noii legi rezolvă și una dintre problemele nou apărute în toată această perioadă, când aproape 1000 de români testați pozitiv au refuzat internarea, iar alți peste 2400 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistarea cu noul coronavirus.

Potrivit actului normativ, izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale virusului, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore. Medicul poate recomanda prelungirea măsurii, în funcţie de simptome şi de alte afecţiuni. Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative emise în baza noii legi a carantinei, iar soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile.

Cei care contestă internarea trebuie să aştepte decizia în spital, și nu acasă. De asemenea, persoanele care au virusul, dar au plecat dintr-o unitate sanitară, să fie retestate şi obligate să se interneze în cazul în care au simptome grave. Cel care refuză internarea şi pleacă acasă trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere că nu va interacţiona cu alte persoane. În cazul în care autorităţile vor demonstra că nu a respectat regulile şi i-a infestat şi pe alţii, riscă dosar penal.

Persoanele care au intrat în contact cu un bolnav sau cele care se întorc în ţară din zone roşii intră în carantină pentru 14 zile, timp în care trebuie să rămână acasă sau în spaţii special amenajate pentru a nu transmite virusul. Noua lege mai prevede că personalul medical poate fi detaşat fără concurs, iar în perioada detașării beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%. Tot începând de astăzi, Institutul Național de Sănătate Publică este obligat să transmită în fiecare zi numărul de teste făcute persoanelor netestate anterior, separat de retestările celor  infectati sau vindecați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

84 + = 88