BABICUL DE BUZĂU, CEL MAI BUN SALAM DIN LUME

0
1879

Cel puțin asta consideră Tasteatlas.com, un site de turism culinar, gândit ca o hartă a gastronomiei mondiale, care a lansat recent ,,Top 10 cele mai apreciate salamuri și cârnați din lume”. Chiar pe primul loc al clasamentului, înaintea unor mezeluri célèbre din Croația, Germania, Turcia sau Spania apare Babicul de Buzău. Poziția din clasament nu-i surprinde deloc pe buzoieni. Salamul picant este foarte căutat de turiștii care ajung în zonele pitorești ale județului.

Babicul este prezentat de site-ul cu specific culinar ca un salam tradițional românesc, crud, uscat. Conține de obicei un amestec de carne de porc și de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce și iute. Amestecul de carne este introdus în mațe subțiri de vită, care sunt apoi presate, afumate și uscate în lunile reci de iarnă.

Acest tip de salam iute provine de la populații venite odinioară de la sud de Dunăre și stabilite lângă Buzău. Pe lângă carmangeriile autorizate să producă babicul, în Buzău sunt câteva zeci de gospodari care îl prepară după rețete moștenite de la înaintași.

În clasamentul publicat de tasteatlas.com, pe locul șapte a fost plasat Salamul de Sibiu. Prezentat ca fiind preparat după o rețetă veche de peste 100 de ani, Salamul de Sibiu este un cârnat de porc crud și apoi afumat. În top mai apar produse din Croația, Germania, Portugalia, Turcia, Bulgaria și Spania. Pe locul doi este Kulen, un produs tradițional croat, iar pe locul trei, Fuet, un cârnat uscat din regiunea catalană a Spaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 61 = 64