COPILUL OBEZ DE ASTĂZI POATE FI ADULTUL BOLNAV DE MÂINE

0
739

Probabil că ați auzit deseori expresia: ,,Copil gras și frumos”… Poate. Dar sănătos, cu siguranță, nu. În zilele noastre, kilogramele în plus reprezintă un pericol major, mai ales pentru copii. În întreaga lume sunt copii obezi. Numărul lor depășește 40 de milioane. Este și motivul pentru care obezitatea infantilă este considerată una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale acestui secol.

În România, 1 din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate. Și 1 din 10 suferă de obezitate. Iar numărul lor e în creștere! Statisticile arată că peste jumătate din populația României este formată din persoane supraponderale și obeze. Dintre obezi, 20% au deja diabet, iar 39% hipertensiune arterială. Majoritatea celor care au de suferit sunt femei. Și mai trist este că apar și copii în statistici!

Faptul ca ești mai plinuț e considerat, greșit,  de către unii semn de prosperitate, de viață îndestulată, nicidecum de boală. Cât despre copii, dacă nu sunt grăsuni, parcă n-ar fi sănătoși, nu-i așa? Însă, gră­simea abdominală este sursa unora dintre cele mai grave boli. „Nu e gras, e dolofan” sau „are timp să slă­bească” sunt printre cele mai nocive afirmații. Un copil este deja obez când greutatea depășește cu 20% greutatea ideală și e supraponderal când excesul este de 10% față de ideal.

Doar la un procent infim dintre copii kilogramele în plus sunt cauzate de tulburări endocrine sau de anomalii genetice. În rest, mâncarea și lipsa de mișcare sunt de vină. Iar copiii grăsuni sunt predispuși la o greutate mare la vârsta adultă, la diabet,  probleme respiratorii, boli cardiovasculare și probleme ortopedice. Ce e de făcut? Puterea exemplului părinților este magică. Iar familia reprezintă „prima linie de apărare” împotriva obezității, la orice vârstă. Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber fac minuni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =