OANA ȚUȚUI: ,,CULTURA ȘI ISTORIA ROMÂNEASCĂ SE PIERD ÎN STRĂINĂTATE, DACĂ NOI PERMITEM ACEST LUCRU”

0
1458

Are 27 de ani și de 6 ani este stabilită în Anglia. Vorbim de Oana Țuțui, o tânără din comuna buzoiană Vintilă Vodă, care a ales un mod inedit să readucă parfumul vremurilor de altădată. Mai exact, pe o rețea de socializare, ea a creat o pagină, ,,Ilustrata Românească”, un concept care adună cărțile poștale ale culturii noastre și le distribuie celor interesați de cunoaștere. Am ,,vizitat” această pagină. De fapt, în ce constă?

,,Ilustrata Românească” realizează cărți poștale cu fotografii vechi și inedite, înfrumusețate de un citat repre­zentativ sau semnificativ ce ne definește propria cultură. Așadar, fotografia veche se îmbină perfect cu citatele unor personalități marcante ale culturii românești. Această inițiativă mi-a stârnit interesul și evident că nu am putut rata ocazia de a vorbi cu Oana Țuțui, care a fost de acord să ne ofere acest interviu în exclusivitate.

Reporter: Înainte de a vorbi des­pre inițiativa pe care ați demarat-o, aș vrea să îmi spuneți cine este Oana Țuțui?

Oana Țuțui: Am 27 de ani și provin din satul Podu-Muncii, din județul Buzău. Datorită îndrumătorilor mei din școală am dezvoltat o pasiune pentru lite­ratură. Întotdeauna am fost pasionată de fotografie, îndeosebi de fotografia veche.

Rep: De când ați plecat din Buzău și cum este experiența în străinătate?

Oana Țuțui: Am plecat din România acum 6 ani. Viața fără cei dragi este grea, nu suntem nemuritori niciunul din noi, mă întristez la gândul că pierdem timp pe care l-am putea petrece cu părinții noștri. Alături de mine este Nicolas (băiatul meu, de 5 ani), iar cea mai mare bucurie este să îl văd pe el realizat. Traiul în străinătate este cea mai satisfăcătoare şi provocatoare experienţă pe care o poate avea cineva.

Rep: Să vorbim despre pagina de Facebook pe care ați creat-o – ilustrata românească. Ce anume v-a determinat să faceți acest lucru?  Când anume ați creat-o?

Oana Țuțui: Consider că trăim într-o perioadă când accesul la informație este aproape nelimitat, mi se pare imperios necesar să ne cunoaștem propria cultură.

Rep: Care a fost feedback-ul din partea românilor și a buzoienilor? Ați primit încurajări să mergeți mai departe?

Oana Țuțui: Am avut un feedback foarte bun. Tineri de 16- 18 ani îmi scriu că le place foarte mult pagina pentru că promovează adevăratele va­lori. Consider că trebuie să ne uităm și în ,,grădina” noastră, pentru că prea îi ridicăm în slăvi pe alții.

Rep: Ce doriți să transmiteți prin postările dumneavoastră?

Oana Țuțui: Cu toții am auzit de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Mircea Eliade etc. Ceea ce doresc eu să fac prin intermediul ,,Ilustrata Românească” este să umanizez cât de cât imaginea ,,Titanilor” literaturii româ­nești. În acest sens, ,,Ilustrata Românească” realizează cărți poștale cu fotografii vechi, inedite și un citat repre­zentativ care ne definește propria cultură.

Rep: Aici unde vă aflați acum, credeți că în rândul românilor plecați peste hotare cultura și istoria noastră s-au pierdut? Adică au fost uitate?

Oana Țuțui: Automat plecând într-o țară străină vei înţelege tradiţiile şi obiceiurile locului. Cultura și istoria românească se pierd în străinătate, dacă noi permitem acest lucru. Este de datoria noastră, a părinților, să ducem mai departe învățăturile primite.

Rep: Ce ar avea de învățat străinii de la noi și invers?

Oana Țuțui: Fiecare cultură ar putea învăța una de la cealaltă, dacă și-ar dori acest lucru. Cred că sunt plusuri și minusuri, nevoia de dezvoltare există pe ambele părți.

Rep: Care sunt primele lucruri ce vă vin în minte atunci când cineva vă spune de Buzău?

Oana Țuțui: Buzăul este una dintre cele mai diversificate regiuni din țară. Aproape de locul unde m-am născut avem Platoul Meledic. Îmi vine în minte un citat de Alexandru Vlahuță: ,,Suntem la Meledic, una din cele mai largi deschizături din Carpații Buzăului. Măgura pe care stăm – un vârf înalt de unde privim toată valea Meledicului și munții depărtați cari-o înconjoară – se cheamă Gruiul Haiducilor. Un mândru castel se ridică pe marginea lacului, flori ne-mpresoară, stelele tremură-n lac, lin clincătă pe vale apele Slănicului.” Personal, evident, Buzăul îmi aduce aminte de familie, de acasă.

Rep: Dacă ar fi să alegeți un citat ce ne-ar caracteriza pe noi, românii și implicit buzoienii, care ar fi acesta?

Oana Țuțui: Un citat reprezentativ pentru orașul nostru nu ar putea să vină decât din partea lui Vasile Voiculescu, buzoian născut în Comuna Pârscov. Acesta spunea: ,,Arta n-are patrie, fiind o patrie ea însăși.”

Rep: Ce mesaj le transmiteți buzoienilor?

Oana Țuțui: Mesajul meu pentru buzoieni este unul simplu și complex totodată: schimbarea vine din noi înșine, trebuie să ne îndreptăm privirea către cultura și istoria noastră, căci acesta este primul pas către schimbare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =