MAI MULTE PERSOANE ÎN ȘOMAJ TEHNIC AU PIERDUT CALITATEA DE ASIGURAT DE SĂNĂTATE DIN CAUZA UNEI ERORI A ANGAJATORILOR

0
170

Mai multe persoane aflate în șomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat de sănătate din cauza unei erori a angajatorilor, însă situația poate fi remediată repede prin declarații rectificative. Anunțul a fost făcut joi, de  Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit instituției, persoanele respective au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) deși angajatorii au virat sumele aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate.  CNAS gestionează fondurile provenite din contribuțiile la sănătate colectate de ANAF, importând în SIUI datele de la Fisc, care primește de la angajatori Declarația 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

,,Din analiza situațiilor semnalate, am constatat ca în Declarația 112, începând cu luna aprilie 2020, mai mulți angajatori nu au încadrat corect personalul aflat în șomaj tehnic și nu a fost specificată perioada în care personalul s-a aflat în șomaj tehnic. Astfel, în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în șomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat cu contribuție zero la sănătate. Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate și nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuției își pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăți a contribuției”, mai precizează Casa de Sănătate.

O modalitate de a regla această problemă ce creează neajunsuri persoanelor care s-au aflat sau încă mai sunt în șomaj tehnic constă în depunerea declarațiilor rectificative de către angajatori. Această nouă declarație dă posibilitatea ca, în termen de 48 de ore, SIUI să recunoască statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here