ATELIERE ON-LINE DE DRAMATURGIE ȘI ACTORIE – ,,DRAMA ZOOM”, AU AJUNS LA FINAL

0
530

Teatrul „George Ciprian” a trebuit să regândească noi moduri de a atrage publicul tânăr în această perioadă dificilă. Astfel, o dată cu primirea veștii că teatrele au fost închise pe o perioadă nedeterminată, conducerea Teatrului „George Ciprian”  a luat în considerare organizarea unor ateliere online care să le mențină viu sentimentul de artă teatrală dar și să îi poată ajuta pe viitor.  Ateliere Drama ZOOM au avut loc în perioada mai – iunie și au cuprins 2 etape, 1 de dramatizare și alta de actorie. La ateliere au participat 30 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Proiectul DramaZOOM s-a realizat în mediul online și a oferit posibilitatea elevilor și din alte orașe precum Focșani sau Piatra Neamț, să participe la ateliere online Drama ZOOM.

Beneficiile oferite de ateliere online Drama ZOOM sunt: cunoașterea artei dramaturgiei, urmarea unui proces asemănător celui prin care trec actorii în primele zile de repetiții, șansa reală de a juca într-un spectacol lectură, aprofundarea cunoștințelor despre genurile epic și/sau dramatic, cunoașterea unor oameni noi, elevi din alte județe. Atelierul de DRAMATIZARE oferă posibilitatea cursanților de a descoperi tehnici de transformare a unui text epic în text dramatic, procesul fiind numit „dramatizare”. Scopul principal al atelierelor este de a-i încuraja pe elevi să citească. Alegerea textelor epice din programa de Bacalaureat are rolul de a-i ajuta în înțelegerea și lecturarea acestor texte și nu înlocuiește orele de studiu de la clasă alături de profesorii de limba și literatura română.

Ateliere de ACTORIE au fost susținute de Ștefan Pavel, actor. În cadrul atelierelor de actorie, elevii au interpretat live/online personajele din textul lui Caragiale („La hanul lui Mânjoală”) pentru a experimenta ei înșiși procesul de transformare a operei dramatice în acțiune scenică, motorul oricărui tip de expresie teatrală. La finalul celor atelierelor, cei selectați au pregătit împreună o lectură publică a dramatizării și a fost transmisă live pe YouTube și Facebook. Atelierele Drama ZOOM fac parte din programul „Teatrul – vector în educație” al Teatrului „George Ciprian”, care își propune să familiarizeze elevii de liceu cu textele din programa școlară prin intermediul teatrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 + = 47