CÂND SE VOR DISPUNE MĂSURILE PRIVIND CARANTINA ȘI IZOLAREA OBLIGATORIE?

0
1096

În urma ședinței de Guvern de luni, a fost anunțată adoptarea unui proiect de lege care să completeze vidul legislativ cu privire la măsurile de carantină și izolare obligatorie, în contextul deciziei date de Curtea Constituțională a României (CCR). Pe scurt, carantina va viza persoanele sănătoase, dar care pot fi expuse și va fi posibilă și la domiciliu, iar izolarea obligatorie va viza persoanele bolnave. Asimptomaticii vor fi în continuare internați obligatoriu, pentru că, potivit ministrului sănătății, Nelu Tătaru azi se pot simți bine, dar mâine, nu.

Legea va avea un spectru mai mare de aplicare, în sensul că nu va viza doar situația actuală, dată de pandemia de COVID-19, ci și alte situații cu risc epidemiologic – alte epidemii sau pandemii viitoare și nu numai, scrie avocatnet.ro. De asemenea, legea va conține numeroase definiții, printre care și pentru carantină și izolare. Când se va dispune carantina în spații special amenajate, potrivit proiectului:

în situația în care persoanele pentru care se instituie măsura de carantina declară că nu își pot asigura condițiile de separarea fizică la domiciliu sau locația declarată;

în situația nerespectării măsurii de carantina la domiciliu sau în locația declarată; aceste persoane vor suporta cheltuielile carantinării în spațiile special amenajate.

În ceea ce privește măsura izolării, proiectul prevede următoarele:

izolarea la domiciliu sau locația declarată: doar pentru persoanele purtătoare  ale virusului stabilite prin hotărâre a Guvernului, în funcție de rata de transmisibilitate și contagiozitate și capacitatea unităților sanitare;

izolarea în unitatea sanitară sau locațiile în care personalul medical desfășoară activitatea specifică: se instituie pentru persoanele cu semnele și simptomele sugestive pentru bolile infecto-contagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului sau persoanele purtătoare de agenți patogeni ai acestor boli, pentru care se impune internarea obligatorie, conform reglementarilor în vigoare.

Proiectul mai prevede și ideea de carantină a bunurilor: o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, prin care se urmărește separarea bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport sau altor bunuri suspecte de contaminare. Cât despre carantina zonală, aceasta va presupune „separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației, dintr-un perimetru afectat de o boala infecto-contagioase, de perimetrele învecinate, astfel  încât  să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în  afara  acestui perimetru”.

Proiectul prevede și că măsurile luate vor putea fi contestate în instanță de pacienți – mai precis, la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are reședința pacientul sau la judecătoria în a cărei circumscripție e situată unitatea sanitară unde e internată. Ce poate obține pacientul care contestă măsura impusă: revizuirea măsurii sau chiar încetarea ei. Nu va fi plătită nicio taxă de timbru pentru aceste acțiuni, iar ele se vor judeca de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 46 = 48